Η χώρα μας διανύει τη χειρότερή της φάση επιδημιολογικά, από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έως σήμερα. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας, καθώς η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου κατέγραψε 1.211 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 12 θανάτους, ενώ 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. «Αυτή τη στιγμή μέχρι την Κυριακή κοιτάμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα με τα νέα μέτρα, για να μελετήσουμε τα σενάρια lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Το άνοιγμα των συνόρων ανεξέλεγκτα σε όλους τους ξένους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν τη χώρα, αποδεικνύεται καταστροφικό, καθώς το όφελος για την οικονομία είναι ελάχιστο και ταυτόχρονα ο κορωνοϊός έχει μεταδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα όπως αποδεικνύουν τα εκατοντάδες κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά. «Η είσοδος των τουριστών δημιούργησε μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, προφανώς αυτό δεν έφτανε μόνο του ώστε να δημιουργήσει το πρόβλημα που βλέπουμε. Χρειάστηκε συνδυασμός με την υπερβολική χαλαρότητα που εμείς δείξαμε στην τήρηση των μέτρων. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες διαφορετικές ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις συνεχής ενέσεις μετάδοσης οι οποίες έρχονται με κάθε τουριστικό κύμα», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους Lockdown δεν είναι απίθανο αναφέρει ο καθηγητής. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα Lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», τονίζει. «Αν χρειαστεί να πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα τους», καταλήγει.

Στο τραπέζι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλη τη χώρα

Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής του υπουργείου, μίλησε στο OPEN για το ποια νέα μέτρα για τον κορωνοϊό να περιμένουμε και ποιες είναι οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα μέτρα είναι προς δύο κατευθύνσεις. Σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση των διαφορετικών νομών, αναφέρθηκε ήδη ότι τρεις νομοί μπαίνουν στο επίπεδο 4 (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη), κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή σημαίνει ότι τα μέτρα είναι αυξημένα προς τη θετική κατεύθυνση, ενώ το αισιόδοξο είναι ότι νομοί όπως η Κοζάνη που βρίσκονταν στο επίπεδο 4 έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων που εξετάζεται – είναι κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί – είναι αν θα υπάρξει εντατικοποίηση των μέτρων, ενδεχομένως και για τους νομούς που είναι στο πορτοκαλί επίπεδο. Αναφορικά με την καθολική χρήση της μάσκας σε όλη τη χώρα ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι είναι ένα μέτρο που εξετάζεται και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Το ποσοστό 7% των θετικών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι σχετικά υψηλό, αλλά αναμενόμενο δεδομένης της έντασης του ιού στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είναι κάτι που θα αλλάξει τις εξελίξειςσύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τo Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται πιέσεις, αλλά θα γίνουν προσπάθειες να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μεταφερθούν περιστατικά κορονοϊού σε άλλες περιοχές που θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

Όσον αφορά στον περιορισμό του ωραρίου στα καταστήματα εστίασης και στην απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12 το βράδυ, ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε ότι είναι υπό συζήτηση να εφαρμοστούν μέτρα που περιορίζουν τον συγχρωτισμό.

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη στην κυβέρνηση αλλά και την επιτροπή των ειδικών. Όπως ήδη είχε δημοσιεύσει το ethnos.gr την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα για όλη την επικράτεια, κάτι που επιβεβαίωσε πλήρως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση, όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο, θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλέον στο «Επίπεδο 4» του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό, δηλαδή στην εφαρμογή μέτρων τοπικών lockdown τοποθετούνται η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στο ίδιο επίπεδο παραμένουν η Κοζάνη, η Καστοριά και οι Σέρρες. Τα αυξημένα μέτρα που προβλέπονται στο Επίπεδο 4, δηλαδή στο lockdown θα εφαρμοστούν από το πρωί της Παρασκευής, με εξαίρεση την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού (χερσαίες, αεροπορικές, θαλάσσιες), που θα ισχύσει από τη Δευτέρα.

Πηγή: ethnos.gr