Η χθεσινοβραδινή δύσκολη εφημερία των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αττική δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Την διαχείριση της κατάστασης συζήτησαν οι αρμόδιοι σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα το πρωί υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η χθεσινή εφημερία στο λεκανοπέδιο ήταν πολύ δύσκολη, καθώς έγιναν 276 εισαγωγές ασθενών με covid-19, ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός σ’ αυτό το κύμα της πανδημίας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο Δευτέρα, αναμένεται να ωθήσει το ΕΣΥ στα άκρα, ενώ ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκεται στα όριά του.

Χαρακτηριστικό της εφημερίας του Σαββάτου που έληξε σήμερα το πρωί στις 8:00 είναι το γεγονός ότι στο Σωτηρία, οι 80 από τις 84 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ ελάχιστες είναι οι ελεύθερες στα υπόλοιπα νοσοκομεία αναφοράς. Hδη, το ΝΙΜΤΣ είναι σχεδόν γεμάτο από περιστατικά non Covid-19 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκκένωση των κλινικών του Σισμανόγλειου, ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη.

Τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν και χτες τις 2.000 (σ.σ.: 2.301 νέα κρούσματα) ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 451, με τις προβλέψεις των ειδικών να είναι δραματικές για την πιο κρίσιμη παράμετρο της πανδημίας. «Την άλλη Κυριακή, Καθαρά Δευτέρα θα φτάσουμε στον μέγιστο αριθμό. Προβλέπεται να έχουμε πάνω από 550 διασωληνωμένους» είπε ο καθηγητής νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης στο OPEN.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες και κυβέρνηση εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον εμβολιασμό. Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται και στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν αναπτύξει ανοσία όσοι είναι πάνω από 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πηγή: ethnos.gr