Την πεποίθηση ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την υψηλή διασπορά και την μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης.

«Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ενεργές μολύνσεις εφταπλασιάστηκαν, οι νοσηλείες αυξάνονται με τον ίδιο ταχύ ρυθμό έχουν εξαπλασιαστεί και εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε από τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ, είναι ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. Το μήνυμα είναι σαφές. Τα εμβόλια δουλεύουν γιατί οι συμπολίτες μας που είναι εμβολιασμένοι, θα νοσήσουν ελαφρά αν νοσήσουν και δεν θα χρειαστούν νοσηλεία. Όλοι μας θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Πρέπει να τηρούμε μέτρα ασφαλείας και να φοράμε τη μάσκα μας» τόνισε ο κ. Βαβουρανάκης.

Σημείωσε δε, ότι με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ήταν σαφές ότι περιμέναμε αύξηση των μολύνσεων. «Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της ατομικής ευθύνης στο πως λειτουργούμε,  αν κανείς δει τη χθεσινή εικόνα έτσι όπως την είδαμε σε εικόνες με συναθροίσεις πολιτών που δεν φορούσαν μάσκες, ουσιαστικά αποτελούν εστίες διασποράς της νόσου και θα τις βρούμε μπροστά μας σε λίγες ημέρες».

Ο κ. Βαβουρανάκης επεσήμανε πως παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων υπάρχει μια σταθερότητα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειωθεί. «Οι αριθμοί λένε την αλήθεια για το πόσο μεγάλη είναι η διασπορά του κορωνοϊού, ιδιαίτερα της μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, για να μπορέσουμε να το περιορίσουμε έχουμε δύο τρόπους. Να εμβολιαστούμε άμεσα και να διατηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όπου χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον κ. Βαβουρανάκη, είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς των Κινητών Μονάδων. «Είμαστε διαρκώς με το πόδι στο γκάζι. Να τρέξουμε γρήγορα για να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Περίπου από τότε που ξεκίνησαν οι κινητές μονάδες την Κρήτη μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί ο εμβολιασμός στην Κρήτη περίπου 2,5%. Αυτό είναι σημαντικό ποσοστό, σε συνολικό αριθμό έχουμε ξεπεράσει την Αχαΐα και ίσως σε μια εβδομάδα να ξεπεράσουμε και τον Πειραιά. Με την ταχύτητα που κινούνται οι εμβολιασμοί σύντομα θα είμαστε σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο».

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη, ο κ. Βαβουρανάκης ανέφερε πως η αποτύπωση του κ. Μητσοτάκη ήταν αυτή που είχαν αποτυπώσει όλοι οι φορείς, που κινηθήκαν γρήγορα και αποτελεσματικά. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν είχαν εμβολιαστεί, βρίσκεται στην ενδοχώρα, άρα αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια που γίνεται, να προσεγγίσουμε περιοχές που δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μετακινηθούν. Αυτό το στόχο καλύπτει η προσπάθεια των κινητών μονάδων».

Ο κ. Βαβουρανάκης σχολίασε πως η συμπεριφορά ή η σκέψη των πολιτών δεν αλλάζει εύκολα ενώ έφερε και το παράδειγμα της αιμοδοσίας. «Υπάρχουν τεκμηριωμένα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια αιμοδοσία και οι περισσότερες φιάλες αίματος συλλέγονται από κινητές μονάδες. Υπήρξαν συμπολίτες μας που μέσα από τη συζήτηση με τους γιατρούς που τη στελέχωναν, πείστηκαν και εμβολιάστηκαν. Αυτό αποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι η επαφή του προσωπικού γιατρού με τον πολίτη να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει στις όποιες αμφιβολίες».

Κλείνοντας, ο κ. Βαβουρανάκης τόνισε πως οι κινητές μονάδες είναι ανοιχτές προς όλους τους συμπολίτες. «Είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι στον τουρισμό ή εκπαιδευτικοί. Η στόχευση δεν έχει επαγγελματικές ομάδες αλλά περιοχές που πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα εμβολιασμού στους συμπολίτες μας. Αν αυτό διευκολύνει συμπολίτες μας από τουριστικές περιοχές, δεκτό αλλά δεν έχει στόχευση στο δικό τους κομμάτι».