Ως δύσκολη χαρακτήρισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος την περίοδο που έρχεται για την διασπορά του κορωνοϊού, ενώ τόνισε την ανησυχία του ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έρχεται δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία και ότι πρέπει να είναι έτοιμες οι εντατικές, ωστόσο όπως σημείωσε η πίεση αυτή τη φορά στα νοσοκομεία, προβλέπεται μικρότερη από πέρυσι.

Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως θα υπάρξει ιεράρχηση και στην τρίτη δόση.

Όπως είπε, θα προηγηθούν οι άνω των 60 ετών που έχουν χαμηλότερη απόκριση και οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο. Εκτίμησε ότι και οι δυο αυτές ομάδες πιθανότατα θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο κ Γώγος σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις απλές εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ωστόσο τόνισε ότι έχουμε αρκετούς θανάτους.

Σημείωσε ότι μετά το καλοκαίρι, οπότε υπήρξε χαλάρωση, οι επιστήμονες ανέμεναν να είναι χειρότερη η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο η ανοσία από τον εμβολιασμό ανέρχεται περίπου στο 60% και μαζί με τη φυσική ανοσία που έχουν όσοι έχουν νοσήσει, πιθανόν φτάνει το 70%.

Στόχος να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία

Εκτίμησε ότι τα νούμερα μπορούν να ελεγθούν και ότι το σύστημα υγείας θα τα καταφέρει.

Υπογράμμισε όμως ότι ο στόχος δεν είναι να υπάρχει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς covid, αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία για τους non covid ασθενείς ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Βόρεια Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού και πως στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. Από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλήσιας που στηρίζει τους εμβολιασμούς.

Πηγή: cnn.gr