Κορωνοϊός – Γκίκας: Η Κρήτη ανάμεσα στις καλύτερες περιοχές επιδημιολογικά

Πρέπει να διαβάσετε

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό Αχιλλέας Γκίκας, λέγοντας ότι το περιβάλλον είναι «ενισχυτικό» στο να ανοίξουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες.

«Το βασικό μέλημα είναι να κάνουμε βήματα με χρονική απόσταση αλλά και με ιεράρχηση των ανοιγμάτων, που να μην συσσωρεύονται επιδημιολογικά φορτία μεγάλα.  Έτσι λοιπόν, δύο κύρια όπως είναι η εστίαση και το σχολείο δεν έπρεπε να είναι μαζί. Πήγαμε 10 ημέρες μετά, το ένα από το άλλο και παρακολουθώντας τα δεδομένα μέχρι να φτάσουμε στις 14 του μήνα που ανοίγει ο τουρισμός. Μέχρι στιγμής υπάρχει μια ισορροπία σε αυτά που ανοίγουμε, υπάρχει μια μείωση του φορτίου σε όλη τη χώρα. Το βλέπουμε μεν, αλλά αργεί. Μας δίνει μια αισιοδοξία, ότι θα πάμε σε καλύτερες στιγμές» τόνισε ο κ. Γκίκας.

Παράλληλα, ανέφερε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν να έχουν κάποια πλεονεκτήματα. «Τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν δεν μπορείς να τους κρατάς μέσα, υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αυτοί που δεν θέλουν ή έχουν κάποια αμφιβολία στο να εμβολιαστούν δεν μπορούν να ακινητοποιούν τη μεγάλη μερίδα του κόσμου, που θέλει να αποκτήσει ένα κομμάτι από την ελευθερία του. Είναι λίγο άδικο, σε αυτούς που συμμετέχουν στον παγκόσμιο αγώνα για την ελάττωση των επιπτώσεων της πανδημίας. Άρα λοιπόν, λογικό δεν είναι;».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν μπορεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί με μία δόση μόνο να αισθάνεται 100% ασφαλής. «Πρέπει να περάσει ένα 10ήμερο, να αρχίσει σιγά – σιγά να κάνει ο οργανισμός την παραγωγή των αντισωμάτων. Να απαντήσει ανοσολογικά και βεβαίως όταν έρθει το δεύτερο εμβόλιο που είναι μια μεγαλύτερη ώθηση προς τον οργανισμό, να κάνει πιο πολλά. Τότε 15 ημέρες μετά το δεύτερο εμβόλιο θεωρούμαστε, εντάξει και πάλι είμαστε ατομικά και όχι με τους γύρω μας. Υπάρχει ένα ποσοστό που μπορεί να είναι θωρακισμένο αλλά μπορεί να μεταφέρει τον ιό. Ακόμη και τότε η συγχρώτιση πρέπει να είναι προσεκτικοί και ακολουθούμε οδηγίες γι’ αυτό λέμε ότι συνεχίζουμε με μάσκες και αποστάσεις». 

Μάλιστα, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως η Κρήτη είναι ανάμεσα στις 3 καλύτερες περιοχές της χώρας, κάτι που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν απλά δει τον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ. «Γυρνάμε στα περσινά που ήμασταν οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, σιγά – σιγά με σύνεση και συνεργασία σε αυτά. Έχουμε καλά παραδείγματα, οι άνθρωποι συνεργάστηκαν καλά, δεν είχαμε τεράστια προβλήματα στο σύστημα υγείας της. Νομίζω μέσα στη σχετική μαυρίλα που υπήρχε το χειμώνα, η Κρήτη τα πήγε σχετικά καλά». 

Διαβεβαίωσε δε, πως η Κρήτη «άντεξε» όσον αφορά και την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης στο νησί. «Δεν χρειάστηκε να βάλουμε εσπευσμένα ανθρώπους διασωληνωμένους σε θαλάμους και να τους κρατάμε εκεί. Είχαμε οριακή επάρκεια στις μονάδες, είχαμε επάρκεια και ανοίξαμε νέες πτέρυγες COVID, έχουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο εμβολιασμένων».

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας στους εμβολιασμούς καθώς έχει περάσει το ποσοστό του 25%. «Δεν ξέρω άλλη περιοχή να είναι πιο πάνω, άρα λοιπόν πάμε καλά. Ελπίζω να συνεχίζουμε έτσι και να μην έχουμε αλλιώτικου τύπου αντιδράσεις, γιατί πρέπει να περιφρουρήσουμε τα Σαββατοκύριακα. Είδα προχθές σε παραλία του Ηρακλείου, συσσώρευση νεαρών και πρέπει να το συζητάμε με τα παιδιά μας. Να προσέξουν λίγο, έχουν δικαίωμα στη ζωή αλλά πρέπει όλοι μαζί να το κάνουμε αυτό». 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα