Κορωνοϊός: Γιατί οδηγούμαστε σε lockdown – Σοκάρει η εκτίμηση για τον αριθμό των μεταδοτικών

Πρέπει να διαβάσετε

80.000 – 85.000 ενεργά κρούσματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Μιλάμε για ανθρώπους που είναι μεταδοτικοί, μπορούν αυτή τη στιγμή να μεταδώσουν τον ιό», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, τονίζοντας πως η πορεία του ιού θα μπορούσε να είναι ανεξέλεγκτή αν δεν παίρνονταν άμεσα μέτρα. «Η εξέλιξη μπορεί να είναι πολύ αρνητική, μπορεί να φτάσουμε από 3.000, 8.000 ακόμα και πάνω από 20.000 κρούσματα ημερησίως, προφανώς όμως αυτό δεν θα συμβεί γιατί θα παρθούν μέτρα», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε πως τον χειμώνα αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο η μεταδοτικότητα του ιού και αυτό οφείλεται τόσο στον καιρό και το γεγονός ότι οι πολίτες βρίσκονται σε κλειστούς χώρους αλλά και στο γεγονός ότι το στέλεχος του ιού στην Ελλάδα έχει ενδεχομένως μεταλλαχθεί.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτό βοηθά σημαντικά το κλίμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε άλλο και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. «Είναι κρίσιμο να δαμάσουμε την κατάσταση τώρα, πριν κρυώσει ακόμα περισσότερο ο καιρός. Όσο καλύτερα πάμε τώρα, σε τόσο καλύτερη κατάσταση θα είμαστε τον χειμώνα», ανέφερε ο κ. Σατρηγιάννης.

Αυτό είναι το lockdown των 21 ημερών που προκρίνεται

Ο καθηγητής του ΑΠΘ χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για επιβολή lockdown στη χώρα, που αναμένεται να ανακοινώσει στις 12:00 ο πρωθυπουργός.

«Εμείς ήδη από τον Οκτώβρη είχαμε προτείνει ότι μια λύση θα ήταν μια σειρά από μίνι lockdown», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης συμπληρώνοντας ωστόσο πως σε αυτή τη φάση, με τα κρούσματα να «εκτοξεύονται» καθημερινά, ένα lockdown 15 ημερών δεν θα ήταν αρκετό.

«Οι δικές μας εκτιμήσεις λένε ότι μπορούμε να πετύχουμε μείωση με ένα lockdown 21 ημερών, άνοιγμα της οικονομίας για 15 ημέρες και ξανά lockdown για λίγες ημέρες για να έχουμε αυτό που λέμε καλά Χριστούγεννα», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάνης το σύστημα «on – off» επιτυγχάνει  τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού αλλά ταυτόχρονα και την λειτουργία της οικονομίας, για ορισμένα διαστήματα. Μάλιστα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, η οικονομία θα παραμείνει «ανοιχτή» στις αρχές Δεκεμβρίου έτσι ώστε η αγορά να κινηθεί για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

«Πρέπει τώρα να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα όχι μόνο για το υγειονομικό κομμάτι, αλλά και γιατί για να μπορέσει να λειτουργήσει μια αγορά θα πρέπει πρώτα να δαμαστεί ο υγειονομικός κίνδυνος, γιατί αν δεν γίνει αυτό πολύ απλά θα φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Τέλος ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως υπάρχει ακόμη χρόνος να αναστραφεί η κατάσταση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ενδεχομένως να χρειαστούν κάποια ακόμη «on – off».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα