Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
27.8 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Γιατί η πανδημία «χτυπά» τα παιδιά – Ένα στα τέσσερα κρούσματα στις ηλικίες 4-18

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχείς διακυμάνσεις παρατηρούνται στους επιδημιολογικούς δείκτες, αναμενόμενοι ωστόσο στο πλαίσιο της εύθραυστης σταθεροποίησης. Έτσι, το Rt καταγράφει ξανά αύξηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, στο 1.07 από 1.04. Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων, ο δείκτης μετάδοσης της νόσου ήταν 1.13.

Περισσότεροι είναι σήμερα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, στους 709 από 697 χθες, με την πλειοψηφία ανεμβολίαστους (81.24%) και τις ηλικίες 64 ετών και κάτω να σημειώνουν πρωτοφανές προβάδισμα έναντι των μεγαλύτερων ηλικιών, με 373 (52,6%) ασθενείς να προέρχονται από τη ομάδα νεότερων και 336 (47.4%) 65 και άνω.

Στον αντίποδα, σε σταθερά της υφιστάμενης επιδημικής περιόδου έχει εξελιχθεί ο μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό καθημερινά. Με τους 81 νέους θανάτους που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το σύνολο φτάνει στους 724 για τον Δεκέμβριο και τους 18.901 από την αρχή της πανδημίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι νοσηλείες ασθενών σε απλές κλίνες Covid βρίσκονται σε κορύφωση, ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τη σταθεροποίηση της πανδημίας. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει και θα εξελιχθεί η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας. Μέχρι το περασμένο 24ωρο, ο αριθμός νοσηλευομένων ασθενών στο σύνολο της χώρας ήταν 3.693 σε απλές κλίνες και 1.045 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).

Παιδί 1 στα 4 κρούσματα – Ξεκινά ο εμβολιασμός στις ηλικίες 5-11

Σε επτά ημέρες, καταγράφηκαν 10.320 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, το 25% δηλαδή στο σύνολο των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στον σχετικά πίνακα, για τις ηλικίες 0-17 ετών, τα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας αγγίζουν τα 167.585.

Στις 18 Οκτωβρίου η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι «τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα ”ρεζερβουάρ” που διευκολύνει τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων», επικαλούμενη τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης παιδιών και εφήβων στο νοσοκομείο Massachusetts που κατέληγαν ότι ιός που βρίσκεται στον οργανισμός τους είναι ζωντανός και το ιικό τους φορτίο εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά.

Υπό την απειλή της νέας παραλλαγής Omircron και με ζητούμενο την προστασία των παιδιών από τη νόσηση με Covid-19 αλλά και πιθανές επιπλοκές από αυτή, η Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 13 θα παραληφθούν τα πρώτα εμβόλια Comirnaty των Pfizer/BioNTech και δύο ημέρες αργότερα, στις 15, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ευρυτανία: Ένα αντιπρότυπο στην πανδημία

Η υπαγωγή της Ευρυτανίας στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη (επίπεδο 5) δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου 2021 – 05 Δεκεμβρίου, η περιφερειακή ενότητα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στους ελέγχους κορωνοϊού 2,27%, με αμέσως επόμενο το 1,67% του Έβρου.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση της Ευρυτανίας στις αρχές του φθινοπώρου την είχε οδηγήσει στο lockdown από τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, με απαγόρευση μεταμεσονύκτιας κυκλοφορίας και μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Η Ευρυτανία παραμένει το αντιπρότυπο στην πανδημία, διατηρώντας το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα, -39.23% μόλις στους ολοκληρωμένους και 41.99% για πρώτη δόση- και πετυχαίνοντας σήμερα την υψηλότερη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, στα 144,42, ενώ τα νέα κρούσματα στην περιοχή είναι 29.

Συνολικά, τα σημερινά στη χώρα είναι 5.899, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με τα περισσότερα σε Αττική (1.783) και Θεσσαλονίκη (935).

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα