Κορωνοϊός: Εβδομάδα αποφάσεων για νέα παράταση του lockdown – Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Πρέπει να διαβάσετε

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μειώνεται, η πίεση στο σύστημα υγείας αποτυπώνεται με τον χειρότερο τρόπο δεδομένου ότι 219 ασθενείς της Covid-19 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει ασφυκτικά υψηλός, με τους επιδημιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση βεβιασμένης άρση του lockdown ενόψει Χριστουγέννων.

Χθες, Σάββατο, καταγράφηκε «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων θανάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 121 νεκρούς και συνολικά πλέον την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει την ζωή τους 696 άνθρωποι.

Σε 11.453 ανήλθαν τα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα με την κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας να είναι δραματική. Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID βρίσκεται στο 100%, ενώ συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ καθώς αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ανειδίκευτο προσωπικό.

Παρόλο που τις τελευταίες επτά ημέρες σημειώνεται πτώση των νέων κρουσμάτων κατά 20%, ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει ελάχιστη μείωση, καθώς από το αρνητικό ρεκόρ των 609 διασωληνωμένων, σήμερα νοσηλεύονται 603.

«Τραγική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη ο Νικόλαος ΚαπραβέλοςΔιευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», απευθύνοντας έκκληση να μην «ανοίξει» η πόλη και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Παρά τη διαφαινόμενη επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης, η απόφαση για τη σταδιακή άρση των μέτρων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τη θετικότητα στο σύνολο της επικράτειας.

Την μείωση στις νέες λοιμώξεις επιβεβαίωσε και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, σημειώνοντας πως είναι «μια παράμετρος αρκετά αισιόδοξη για όλους». Όπως είπε, οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, αν δηλαδή δεν περάσει ένα δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο.

«Τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων αξιολογώντας την κάθε μέρα και μόνο εάν εφαρμόζουμε τα μέτρα όπως πρέπει», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου μετά τα εμβόλια».

Τον διψήφιο αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στη χώρα έθεσε ως προϋπόθεση για τη σταδιακή άρση του lockdown, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα φέρει εκτίναξη του αριθμού των ανθρώπων που θα χρειάζονται ανάγκες νοσηλείας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3.

«Πρέπει να γίνει μια πολύ λεπτομερής αποτίμηση του κάθε μέτρου για τον περιορισμό της πανδημίας», σημείωσε, εκτιμώντας πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ίσως πιο ασφαλές από το άνοιγμα και πάλι των σχολείων

Μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υποστηρίζουν πως είναι νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου και προτείνουν στην κυβέρνηση η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα να αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο υπάρχουν και εισηγήσεις για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσει ένα μικρό διάλλειμα 15 – 20 ημερών για να κινηθεί η αγορά.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη έδωσε ένα στίγμα για το πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο.

«Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέχτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα