Στο σημερινό έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψηςαναμένεται να γίνει μια πρώτη προετοιμασία από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τον κορωνοϊό ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης στις 16 Μαρτίου, κατά την οποία πιθανότατα θα έχουν στο τραπέζι πιο πολλά στοιχεία.

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ δεν αποκλείεται να μπουν οι έκτακτες δαπάνες αντιμετώπισης των συνεπειών. Δηλαδή να ληφθεί απόφαση να εξαιρεθούν τα έκτακτα αυτά έξοδα των κρατών από τον υπολογισμό των υφιστάμενων ορίων του προϋπολογισμού.

Στην ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως η οικονομική μεγέθυνση της ευρωζώνης θα συμπαρασύρει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας και πως η συνεννόηση τόσο των χωρών-μελών, όσο και της Αθήνας με τους θεσμούς είναι απαραίτητη για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Τα πρώτα σενάρια για τις επιπτώσεις της επιδημίας στην ελληνική οικονομία δείχνουν μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα από 0,3 έως και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η εξάπλωση της επιδημίας στην Ευρώπη θα επιβραδύνει την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης της πρόβλεψης για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το ελληνικό ΑΕΠ επιβραδύνεται κατά περίπου 0,8%.

Η κεντρική πρόβλεψη του σεναρίου βάσης για το 2019 είναι 2,4% και για το 2020 είναι 2,54%. Το κεντρικό σενάριο για την πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020 είναι 2,21% με βάση το δυσμενές α’ σενάριο και 1,88% με βάση το δυσμενές β’ σενάριο.

Χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμήθηκε η κατάσταση στην οικονομία και σε συγκεκριμένους κλάδους. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίσθηκε σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα, όπως η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για όσες επιχειρήσεις πλήττονται, όπως και ρυθμίσεις χρεών και φοροελαφρύνσεις.

Πηγή: cnn.gr