Ο χάρτης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως τον ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, αποτυπώνει με ακρίβεια την έξαρση της επιδημίας κατά κύριο λόγο στη βόρεια Ελλάδα.

Μετά το νέο «μαύρο» ρεκόρ νέων διαγνώσεων, που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 1.500 σε ένα εικοσιτετράωρο. Από νωρίς, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ραγδαία αύξηση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπρωτεύουσα να βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το επίπεδο 4, δηλαδή την επιβολή μίνι lockdown.

Στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων δέκα ημερών παρατηρούμε σχεδόν το σύνολο της βόρειας Ελλάδας να καταγράφει περισσότερα από 50 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κάτοικους. Αντίστοιχη εικόνα στην Αττική, στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και σε ορισμένα νησιά των Δωδεδεκανήσων.

Ο Χάρτης επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες δέκα ημέρες
Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι παρατηρώντας το ιικό φορτίο καθημερινά στα λύματα των κατοίκων της Αττικής, δηλαδή περίπου 4,2 εκατ. άνθρωποι, «βλέπουμε πως εξελίσσεται η διασπορά της νόσου κατά μέσο όρο». Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τη Δευτέρα και Τρίτη βρέθηκαν περίπου 28.000-40.000 ενεργά κρούσματα.

Ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού

Καθώς οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό αυξάνονται, σημαντικός δείκτης για την εξέλιξη της επιδημίας φαίνεται πως είναι και το ποσοστό θετικών τεστ, μεταξύ του συνόλου των δειγματοληψιών που πραγματοποιούνται καθημερινά. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα αγγίζει πλέον το 4,4% θετικότητα.

«Το ECDC βάζει σαν όριο το 4%. Το έχουμε ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες, να κάνουμε μια προσπάθεια να το κατεβάσουμε», σημείωνε κατά την χθεσινή του τοποθέτηση στην ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού ο λοιμωξιολόγος.

Πράγματι, το ευρωπαϊκό κέντρο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών ECDC δημοσιεύει κάθε εβδομάδα τα στοιχεία της πανδημίας ανά περιοχή, χρωματίζοντάς την με διαφορετικό χρώμα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Η εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού ανά την Ευρώπη και η εικόνα της Κρήτης

Όπως θα δείτε, η Ελλάδα ως τις 22 Οκτωβρίου βρισκόταν στις χαμηλότερες θέσεις, με πολλές περιοχές της να παραμένουν με πράσινο χρώμα. Ωστόσο, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Σωτήρη Τσιόδρα, αυτό φαίνεται να μεταβάλλεται.

 

Ο χάρτης του ECDC για την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών της Ευρώπης
Με πράσινο χρώμα χρωματίζονται στον χάρτη του ECDC οι περιοχές όπου τα κρούσματα είναι λιγότερα από 25 ανά 100.000 κατοίκους και τα θετικά τεστ για τον κορωνοϊό παραμένουν χαμηλότερα από το 4%, όπως η Κρήτη.

Αντίθετα, πορτοκαλί χρωματίζονται οι περιοχές όπου οι νέες διαγνώσεις είναι λιγότερες από 50 ανά 100.000 κατοίκους, αλλά τα θετικά τεστ στις δειγματοληψίες είναι πάνω από το 4%.

Τέλος, μια περιοχή χαρακτηρίζεται «κόκκινη», σύμφωνα με το ECDC, όταν τα κρούσματα στο διάστημα των δύο εβδομάδων ξεπερνούν τα 50 ανά 100.000 κατοίκους και παράλληλα και το θετικά τεστ ξεπερνούν το 4%.

Πηγή: iefimerida.gr