Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές καθώς ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στη Γλυφάδα έφτασε τα 14. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV τα κρούσματα αφορούν δώδεκα ηλικιωμένους και δύο εργαζόμενους, ενώ την ίδια ώρα είναι έκδηλη η ανησυχία καθώς ο αριθμός αυξάνεται.  Το γηροκομείο έχει τεθεί σε καραντίνα καθώς κανείς δεν μπορεί να εισέλθει και να εξέλθει από αυτό εκτός από το προσωπικό.

Όσον αφορά την τροφοδοσία, αυτή θα πρέπει να γίνεται έξω από τη δομή, ενώ υπάρχει και ισχυρή αστυνομική παρουσία για την εφαρμογή των μέτρων. Στη δομή παραμένουν 35 ηλικιωμένοι ενώ έχουν ενημερωθεί και οι συγγενείς τους για την κατάσταση της υγείας τους. Στο μεταξύ το βράδυ της Παρασκευής ειδικά πληρώματα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν ηλικιωμένους τρόφιμους και τους διακόμισαν σε Ευαγγελισμό και Αττικόν.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας τις θα επισκεφτούν το κέντρο φροντίδας με σκοπό να ελέγξουν εάν τηρούνταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV υπάλληλοι της δομής ηλικιωμένων δεν φαίνεται να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, η κάμερα κατέγραψε υπάλληλο να ανοίγει την είσοδο του γηροκομείου χωρίς να φοράει μάσκα προστασίας.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Πάντως, και άνθρωποι που διαμένουν στη γειτονιά όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο γηροκομείο καταγγέλλουν ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα. «Βρέθηκε μία εργαζόμενη θετική στον κορωνοϊό η οποία ήταν ασυμπτωματική. Έπειτα ήρθε ξανά ο ΕΟΔΥ πήρε τα τεστ και βρέθηκαν άλλα πέντε κρούσματα» σημειώνει μία νοσηλεύτρια.

Τα γηροκομεία πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη δομή από τον κορωνοϊό, καθώς πρόκειται για το ένατο περιστατικό σε οίκο ευγηρίας από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί η κλινική «Ταξιάρχαι» στην Αττική τον περασμένο Απρίλιο και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στη Θεσσαλονίκη, όπου θρηνήσαμε δεκάδες θανάτους. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε μονάδες στον Αγιο Παντελεήμονα, το Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη.

Πηγή: ethnos.gr