Παράθυρο για νέα αυστηρότερα μέτρα, «ανοίγουν» κυβέρνηση και ειδικοί, υπό το φόβο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας που δε θα μπορούσε εύκολα να τεθεί υπό έλεγχο, και θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες και για τα νοσοκομεία.
Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες, οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη διασπορά του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις μεταλλάξεις, έχουν ωθήσει τους λοιμωξιολόγους να χτυπούν προειδοποιητικά καμπανάκια και να προχωρούν σε δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Με την Αττική να έχει «κοκκινήσει» στο χάρτη, οι ειδικοί, τονίζουν ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, είναι κρίσιμοι μήνες αλλά και ασταθείς. Οι περισσότεροι αναμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και κάποιοι εκτιμούν ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχουμε 1.800 κρούσματα την ημέρα!
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, τονίζουν την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων, θέτοντας στο «τραπέζι» ακόμη και το σενάριο ενός ολικού lockdown σύντομα. Κάτι που θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, στα οποία αναμένεται να επιδράσει και το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από αύριο, με τα γυμνάσια να ξεκινούν και πάλι τη δια ζώσης λειτουργία τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα λύκεια θα δεχθούν τους μαθητές τους παντού, πλην των κόκκινων περιοχών, στις οποίες πλέον περιλαμβάνεται και η Αττική.
Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 795 νέα κρούσματα κορωνοϊού και από αυτά τα 384 είναι στην Αττική με το κέντρο της Αθήνας στην κυριολεξία να «βράζει», αφού 1 στα 3 κρούσματα του Λεκανοπεδίου εντοπίζονται εκεί.
Την ίδια ώρα τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι 66, όμως οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα. Σήμερα μάλιστα, αναμένονται τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το πρόβλημα στην Αττική με τα μεταλλαγμένα κρούσματα είναι μεγάλο.
Προβλέψεις για 1.800 κρούσματα την ημέρα
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αναμένει, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, 1.800 κρούσματα την ημέρα έως τις 20 Φεβρουαρίου.
«Αυτή η πρόβλεψη γίνεται υπό την παραδοχή ότι το άνοιγμα της μέσης εκπαίδευσης και οι λοιπές αλλαγές από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα επιδράσουν δραστικά στη δυναμική της πανδημίας πράγμα που το θεωρώ δύσκολο…», αναφέρει ο κ. Τζανάκης. Σύμφωνα, μάλιστα με τον ίδιο, βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου.
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού
«Όλα ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Ο καινούργιος ιός ανιχνεύεται σχεδόν παντού στη χώρα μας και οι αριθμοί του θα ανεβαίνουν διαρκώς. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι ίσως πιο μεταδοτικός. Από τις 11 Ιανουαρίου η κινητικότητα στη χώρα έχει αλλάξει με το άνοιγμα των δημοτικών, αλλά και με το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 18 του μήνα. Τα γυμνάσια και τα λύκεια στις πράσινες περιοχές σίγουρα θα προσθέσουν κρούσματα, όπως και στις κόκκινες περιοχές. Άρα θα έχουμε αυξημένη κινητικότητα, αυξημένη μετάδοση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος αναφορικά με όσα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες.
«Θα ταραχτούμε αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια τάση και η τάση αυτή ενισχύεται. Τότε θα υπάρξουν οπωσδήποτε αντίμετρα. Έχουμε καταλήξει ότι βλέπουμε το αποτύπωμα κάθε δραστηριότητας που ανοίγει δύο εβδομάδες μετά», πρόσθεσε.
Τους ειδικούς έχουν θορυβήσει οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, χτυπώντας καμπανάκι για την Αττική, η οποία φαίνεται να είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Κρήτη.
Στο επίκεντρο βρίσκεται κάποια ορφανά κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίζονται στην πρωτεύουσα και που μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένη διασπορά του ιού.
Μάλιστα φαίνεται πως τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη δεν προκαλούν τόσο πονοκέφαλο στους ειδικούς, καθώς θεωρούνται ελεγχόμενα, ενώ τα περισσότερα σχετίζονται με ταξίδι στο Ντουμπάι.
Τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι 66, όμως οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα. Σήμερα μάλιστα, αναμένονται τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το πρόβλημα στην Αττική με τα μεταλλαγμένα κρούσματα είναι μεγάλο.
Οι ειδικοί πάντως είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γι’ αυτό άλλωστε και συστάθηκε εγκαίρως πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ προκειμένου να ανιχνευθούν εγκαίρως και να ταυτοποιηθούν περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη.
«Οι συνθήκες δεν βοηθούν στη μείωση της μετάδοσης»
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον Σκάι, δεν απέκλεισε ένα lockdown τύπου «ακορντεόν», καθώς εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα από τα υφιστάμενα μέτρα θα είναι ήπια, κάνοντας μάλιστα λόγο για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας τον Απρίλιο.
Ο ίδιος είπε πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περίπου 900-950 κρούσματα μόνο στην Αττική.
Σημείωσε ότι έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι πιθανώς να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία κάποια στιγμή.
Τόνισε δε πως οι συνθήκες δεν βοηθούν στην μείωση της μετάδοσης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην βρετανική μετάλλαξη που είναι στην ελληνική κοινότητα και υπάρχει θέμα συνολικής διασποράς, στο θέμα των εμβολίων που πρέπει να επιταχυνθούν για να είναι αποτελεσματικά και στον καιρό καθώς όπως ανέφερε βαδίζουμε στον σημαντικό μήνα του χειμώνα.
Ο ίδιος πρότεινε αύξηση των τεστ παντού.
Παράθυρο για ολικό lockdown
Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να λάβει ανά πάσα στιγμή νέα μέτρα εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι μελετούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Αφού μας ενημερώνουν, την Παρασκευή καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά», ανέφερε μιλώντας στο MEGA.
«Και η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, αναγκάζεται να αντιδράσει απέναντι στον ιό. Οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο. Είμαστε στο χειμώνα που οι ιοί αυτοί δυναμώνουν, και ήρθε και η μετάλλαξη. Αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα», εξήγησε ο ίδιος.
«Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Στο click in shop είχα προτείνει να μπει και το κόσμημα, που για κάποιο λόγο το απέρριψαν. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας, τέλος, για τον συνωστισμό στις ουρές έξω από τα καταστήματα, αλλά και το σενάριο του να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ουρές στα καταστήματα. Οι ουρές τηρούνται και όλοι φορούν μάσκα. Δεν είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Στην Αττική απερρίφθη το να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων. Είναι καθαρά θέμα μεγέθους. Αν μειωθεί ο χρόνος αγορών, διακινδυνεύουμε πανζουρλισμό. Σε άλλες περιοχές γίνεται γιατί είναι μικρό το μέγεθός τους. Θα έχουμε ακορντεόν για όσο καιρό υπάρχει η πανδημία, εμείς και ο υπόλοιπος πλανήτης. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μείνει η οικονομία όρθια».
Πηγή: in.gr