Κορωνοϊός: «Δεν υπάρχει όριο ασφαλείας για ένα νέο lockdown»

Πρέπει να διαβάσετε

Δεν υπάρχει όριο ασφαλείας, δεν υπάρχει ποσοτική απεικόνιση αυτού του δεδομένου, για ένα νέο καθολικό lockdown, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αντίθετα, ο επιδημιολογικός έλεγχος και το monitoring από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει αλλάξει σε όλη τη χώρα και είναι εντατικός.

«Μπορεί να έχουμε μεγάλα clusters σε περιοχές τα οποία όμως να μπορούμε να στεγανοποιήσουμε» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι στον αντίποδα «μπορεί να έχουμε μικρό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, τα οποία να μας δημιουργούν πρόβλημα» και ακόμα οι μετακινήσεις που μπορεί να υπάρχουν σε κάποιες περιοχές να δημιουργούν πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς, ένοιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί για ακόμη μία φορά τους επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις που ανακοινώνει δεν είναι δικές του, αλλά είναι αποφάσεις της κυβέρνησης μετά από τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων μας.

Αναλυτικά, η απάντηση του υφυπουργού σε ερώτημα του CNN Greece έχει ως εξής, στην ενημέρωση της Παρασκευής έχει ως εξής:

«Το έχω πει ξανά και στο παρελθόν, ότι στις περιπτώσεις που αφορά την επιδημιολογική παρατήρηση σε κάποιες περιοχές και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

»Μπορεί να έχουμε μεγάλα clusters σε περιοχές τα οποία όμως να μπορούμε να στεγανοποιήσουμε και να μην έχουμε πολλά “ορφανά” κρούσματα, άρα να μπορούμε να δουλέψουμε μέσα στην κοινότητα. Και μπορεί να έχουμε μικρό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, τα οποία να μας δημιουργούν πρόβλημα και ακόμα και το intra mobility που μπορεί να υπάρχει σε κάποιες περιοχές, να μας δημιουργεί ανασφάλεια σε σχέση το πώς μπορεί να εξελιχθεί η διασπορά.

»Αυτά τα παρατηρούμε καθημερινά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πρώτη ημέρα της πανδημίας σε σχέση με το monitoring που κάνουμε σε όλες τις περιοχές, χωριό-χωριό, πόλη-πόλη, Περιφερειακή Ενότητα, Περιφέρεια. Και από τα στοιχεία που συλλέγουμε κάθε μέρα, και το έχω ξαναπεί, μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το πού πάμε και τι κάνουμε.

«Ό,τι πουν οι επιστήμονες»

»Και σε κάθε περίπτωση θέλω να πω το εξής, ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε, και ειδικά στην Πολιτική Προστασία, δεν είναι αποφάσεις που αφορούν τη δική μας άποψη για τα δεδομένα. Όση πίεση και αν υπάρχει, όσα δεδομένα και αν προσπαθούν να αποδοθούν στην Πολιτική Προστασία, η Πολιτική Προστασία κάνει τη δουλειά της με βάση τους επιδημιολογικούς άξονες που μας θέτουν οι επιστήμονές μας, οι άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζουμε από κοινού την κατάσταση αυτή.

»Ακολουθούμε κατά γράμμα τις προτάσεις, τις απόψεις, τις θέσεις και τις προσεγγίσεις τις επιστημονικές των επιδημιολόγων μας. Όλες οι άλλες συζητήσεις σε σχέση και με την Πολιτική Προστασία και με εμένα προσωπικά, δεν παίρνω αποφάσεις μόνος μου για ο,τιδήποτε. Οι αποφάσεις που ανακοινώνω είναι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης μετά από τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων μας.

»Ας γίνει αυτό αντιληπτό, διότι αντιλαμβανόμαστε την πίεση που μπορεί να υπάρχει και την ανάγκη μπορεί να υπάρχει για να ανοίξουν δραστηριότητες, για να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα στην όποια κανονικότητα. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι εάν θέλουμε να προασπίσουμε όλα αυτά όσα έχουμε πετύχει ο ελληνικός λαός με επιμονή, με υπομονή αυτούς τους μήνες, θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, βήμα-βήμα, με ιδιαίτερη έμφαση σε όλους αυτούς που κινδυνεύουν δίπλα μας, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να παρακολουθούμε την εμβολιαστική προσπάθεια που γίνεται, η οποία είναι συγκροτημένη, σοβαρή και έρχεται να αξιοποιήσει κάθε εμβόλιο προς όφελος του κάθε Έλληνα πολίτη».

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα