Αυξάνεται ο αριθμός θανάτων από τον κορωνοϊό που καταγράφονται στη χώρα μας, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο καθηγητής, αναφέρθηκε στον μέσο όρο θανάτων στη χώρα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό την Παρασκευή. Όπως είπε, ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων άγγιξε τους 7 ανά ημέρα, παρουσίασε δηλαδή αύξηση.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως η πλειοψηφία των θανόντων ανήκουν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ παρουσιάζουν κατά πλειοψηφία υποκείμενα νοσήματα. Θυμίζουμε πως στην πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 8 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα να ανέρχεται σε 490 από την έναρξη της πανδημίας.

Το προφίλ των θανόντων από τον κορωνοϊό δεν έχει αλλάξει

«Το προφίλ των θανάτων δεν έχει αλλάξει, άτομα στην συντριπτική τους πλειοψηφία μεγάλης ηλικίας. Να προστατέψουμε τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας διότι αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί αυτή τη στιγμή» σημείωσε συγκεκριμένα ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η εκτίμηση του Rt είναι κοντά στο 1 δεν έχει αλλάξει, η επιδημία βρίσκεται σε μια διαδικασία ανακύκλωσης» σημείωσε ο καθηγητής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που ωστόσο τόνισε: «Ο αριθμός των νεκρών δεν σχετίζεται άμεσα με το Rt».

Ένταση της επιδημιολογικής κατάστασης όσο πέφτει η θερμοκρασία

Η επιδημία βρίσκεται σε σημείο ανοδικής καμπής με την πτώση της θερμοκρασίας να προβλέπεται ότι θα επιτείνει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, είπε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ο κ. Μαγιορκίνης έχει αναφερθεί ξανά σε παρελθούσες ενημερώσεις στην αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται από τους ειδικούς εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης και κάλεσε τους πολίτες «να αυξήσουμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή των κανόνων προστασίας». Υπενθύμισε τη σημασία της χρήσης μάσκας, την σωστή υγιεινή των χεριών και την τήρηση αποστάσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: iefimerida.gr