Κλείδωσαν τα δύο βασικά μέτρα που αναμένεται να εφαρμοσθούν στις «πορτοκαλί» περιοχές που βρίσκονται δηλαδή στο επίπεδο 3 της επικινδυνότητας λόγω κορωνοϊού, μεταξύ αυτών η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν αποφασίσει οριστικά να εφαρμοσθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 τη νύχτα (υπήρχαν εισηγήσεις και για τις 12:30) μέχρι τις 5 το πρωί, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού λόγω των υπαίθριων συγκεντρώσεων και πάρτι που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Οι προβληματισμοί για τις μάσκες

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr, έντονος προβληματισμός υπάρχει τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου για το πως ακριβώς θα εφαρμοσθεί το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας στις «πορτοκαλί» περιοχές.

Η απόφαση αναφέρει πως η χρήση της μάσκας θα είναι πλέον υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Όμως το πρόβλημα εστιάζεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πως θα χρησιμοποιείται η μάσκα στα τραπεζοκαθίσματα που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες ώρες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σβήνουν και ξαναγράφουν τις οδηγίες για το που ακριβώς θα πρέπει να τηρείται το μέτρο με τη μάσκα στην εστίαση. Για παράδειγμα σε μία καφετέρια που διαθέτει σε εξωτερικό χώρο με καθίσματα, οι πελάτες θα μπορούν να μην τη φορούν εφόσον όμως τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις στα τραπέζια.

Στα εστιατόρια αντίστοιχα, στα τραπέζια δεν θα χρησιμοποιείται η μάσκα αλλά οι πελάτες θα πρέπει να τη φορούν υποχρεωτικά στους χώρους αναμονής.

Ανάλογες διευκρινιστικές ρυθμίσεις αναμένεται να υπάρξουν και για άλλους εξωτερικούς χώρους όπου η χρήση μάσκας δυσκολεύει τις δραστηριότητες, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Μέτρα για να μη φθάσουμε σε γενικό λουκέτο

Πάντως όπως μετέφεραν πηγές στο ethnos.gr, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στα συγκεκριμένα μέτρα που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των πολιτών, προκειμένου να μη χρειαστεί το χειμώνα να προχωρήσει σε γενικό lockdown. Άλλωστε οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι από τον Νοέμβριο και μετά τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο και είναι πιθανό τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν και τα 1.500 (με βάση εκτίμηση και του ΑΠΘ).

«Επιχειρούμε να προλάβουμε να μη γίνουν Ισπανία» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος στο ethnos.gr, με δεδομένο ότι στην Ισπανία στη δεύτερη φάση της πανδημίας έφθασαν τα ημερήσια κρούσματα τα 10.000 και μετά ελήφθησαν μέτρα.

Πηγή: ethnos.gr