Τα άτομα άνω των 65 ετών μπορούν να λαμβάνουν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Αυστρία.

«Από τώρα και στο εξής» το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται στη Βιέννη και σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι στην αυστριακή πρωτεύουσα σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε το περαιτέρω χρονοδιάγραμμα της πόλης για τους εμβολιασμούς CoV.

«Πρόκειται αυτή τη στιγμή για την ταχύτητα των εμβολιασμών και γνωρίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επίσης αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους», υποστήριξε ο Μίχαελ Μπίντερ, ο ιατρικός διευθυντής του Συνδέσμου Υγείας στη Βιέννη, εξηγώντας τη διαδικασία.

Όπως σημείωσε, το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου σε νοσοκομεία, ωστόσο, με αυτό το βήμα της πόλης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί παρωχημένη η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να συνεχιστεί να χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca προς το παρόν μόνο για ανθρώπους κάτω των 65 ετών.

Κατά την άποψή του, «η Επιτροπή έλαβε μια πολύ σοφή απόφαση», αλλά εάν είναι απαραίτητος ο ευρύς εμβολιασμός, και αυτό συμβαίνει σήμερα, τότε αυτό το εμβόλιο πρέπει φυσικά να συνιστάται, και επιπλέον, το AstraZeneca έχει εγκριθεί απεριόριστα στην Ευρώπη.

«Μαζί, οι δύο αυτοί παράγοντες επιτρέπουν τη χρησιμοποίησή του εμβολίου αυτού, αλλά φυσικά θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε κατά προτεραιότητα το εμβόλιο των BioΝΤech / Pfizer ή της Moderna, αλλά, όπου είναι αναγκαίο, και εάν με αυτό μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους, θα χορηγούμε το εμβόλιο της AstraZeneca», τόνισε ο Μίχαελ Μπίντερ.

Το ποσοστό εμβολιασμού θα φτάσει το υψηλότερο επίπεδο τον Μάρτιο, όταν περισσότεροι Βιεννέζοι από πριν θα μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, επειδή υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια.

«Στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε πραγματοποιήσει στην πρωτεύουσα συνολικά 280.000 πρώτους εμβολιασμούς και πάνω από 109.000 εμβολιασμούς με τη δεύτερη δόση, υπό την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες παράδοσης θα έλθουν όπως έχει ανακοινωθεί από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε, κατά τη σημερινή παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος, ο αντιδήμαρχος Υγείας της Βιέννης Πέτερ Χάκερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιπλέον ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα, όπως άνθρωποι άνω των 75 ετών, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, και είναι ενθαρρυντική η επίδραση του εμβολιασμού σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 87%, “το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, στην πραγματικότητα καλύτερο από ό,τι υποψιαζόμασταν”.

Το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα τον Απρίλιο δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά θα πρέπει τότε να υπάρχουν πολύ περισσότερα εμβόλια από τις Biontech και Pfizer καθώς και από τη Moderna.

Ανάλογη απόφαση στη Γαλλία

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε στις αρχές αυτής της εβδομάδας ότι στο εξής όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, «συμπεριλαμβανομένης και της ηλικιακής ομάδας 65-75», οι οποίοι πάσχουν «από αυτό που αποκαλούμε συννοσηρότητα, από ευπάθειες», θα μπορούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca «στον θεράποντα γιατρό τους, στο νοσοκομείο που τους παρακολουθεί» ή «σε λίγες ημέρες, στα φαρμακεία».

Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται μόνο με τα σκευάσματα των εταιρειών Pfizer και Moderna στα εμβολιαστικά κέντρα, πρόσθεσε ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση France 2.

Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που έδωσε την έγκρισή της στο εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, το χρησιμοποιεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Μελέτη αποτελεσματικότητας για AstraZeneca και Pfizer

Την ίδια ώρα, μελέτη που έγινε υπό πραγματικές συνθήκες στη Βρετανία, σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, δείχνει ότι τα εμβόλια των εταιριών Pfizer και AstraZeneca είναι «πολύ αποτελεσματικά» μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη των νοσηλειών.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ έκανε λόγο για «μια πολύ καλή είδηση», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η μελέτη της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE), η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δύο εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 80% σε ό,τι αφορά την αποφυγή της σε άτομα άνω των 80 ετών, τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Το εμβόλιο της Pfizer μειώνει μάλιστα κατά 83% τους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19.

Στα άτομα άνω των 70 ετών, η προστασία από τις συμπτωματικές μορφές της ασθένειας, τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, βρίσκεται μεταξύ 57%-61% για το εμβόλιο της Pfizer και μεταξύ 60%-73% για εκείνο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca αποτελούσε θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα, επειδή δεν είχαν συγκεντρωθεί επαρκή δεδομένα για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών στις κλινικές δοκιμές που είχαν προηγηθεί.

«Αυτή η νέα ανάλυση προστίθεται στις ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν από τις σοβαρές μορφές της ασθένειας, τις νοσηλείες και τους θανάτους», υπογραμμίζει η PHE στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: cnn.gr