Κορωνοϊός: Αποκαλυπτικά στοιχεία Τζανάκη για τα κρούσματα στην ενδοχώρα του Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, αναφορικά με τα κρούσματα που υπάρχουν στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. 

Όπως σημείωσε ο κ. Τζανάκης, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια ανοδική πορεία ενός κύματος που δεν έχουμε ξαναδεί και υπάρχουν συνεχιστικά διψήφια νούμερα. «Αυτό σημαίνει ότι θα πιεστεί το υγειονομικό σύστημα στην Κρήτη αλλά και το νησί ολόκληρο. Για αυτούς τους μεγάλους αριθμούς φαίνεται να έχει σχέση η βρετανική μετάλλαξη που έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη. Χειροκροτάμε όταν θα βρούμε κρούσμα που να έχει το αρχικό στέλεχος. Όλοι οι ασθενείς και όσοι έρχονται στο νοσοκομείο νοσούν από το βρετανικό στέλεχος και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Οι αναλύσεις που κάνουμε στο νησί και η προσπάθεια της ομάδας μου να αναλύει την πραγματικότητα δείχνει ότι είμαστε σε μια πορεία που θα ανέβουμε σε νούμερα που θα είναι πρωτόγνωρα». 

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως αν δεν λειτουργήσει το lockdown που επιβλήθηκε στην Π.Ε. Ηρακλείου, θα πλησιάσουμε τριψήφια νούμερα ή υψηλά διψήφια νούμερα σε ολόκληρη την Κρήτη. «Τα 2/3 από τα κρούσματα κατά κανόνα είναι στην Π.Ε. Ηρακλείου, που έχει 315.000 κατοίκους. Ο μισός πληθυσμός του νησιού βρίσκεται στο Ηράκλειο, είναι λογικό να συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα αλλά είναι παραπάνω από τα μισά του πληθυσμού του. Είναι λογικό να δούμε αυτούς τους αριθμούς, ελπίζω όμως να μην είναι βαριά κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία και βέβαια εύχομαι να μην επαληθευτούν». 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η εβδομάδα που μπήκε θα είναι καταστροφική ενώ όπως πρόσθεσε τα 2/3 των κρουσμάτων της Π.Ε. Ηρακλείου ή το 60%, είναι αριθμοί που αφορούν την ενδοχώρα. «Σχεδόν το 70 – 80% των θανάτων, δεν είναι από την πόλη του Ηρακλείου, αλλά από την ενδοχώρα. Είναι ένα πρόβλημα που είναι σημαντικό και στην αρχή δεν λήφθηκε υπόψη. Αν δεν προτυποποιήσουμε τα κρούσματα ανάλογα με τον πληθυσμό, το να βρίσκουμε το 60% στο 20% του πληθυσμού είναι τρομακτική αναλογία. Είναι τρεις ή τέσσερις φορές παραπάνω η αναλογία από ότι είναι στο Ηράκλειο. Πρέπει να προσέξουμε πολύ αν θέλουμε να καταστήσουμε την κατάσταση αυτή, πρέπει να προσέξουμε». 

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει πίεση στο σύστημα υγείας του νησιού, καθώς όπως υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης πριν από 10 ημέρες στην κλινική COVID του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου υπήρχαν μονοψήφιοι ή χαμηλοί αριθμοί ασθενών ενώ τώρα το ΠΑΓΝΗ έφτασε τους 32 ασθενείς και το Βενιζέλειο τους 30. «Αυτά τα νούμερα δεν τα πλησιάζαμε ούτε κατ’ εκτίμηση στο προηγούμενο κύμα, καταλαβαίνετε τη βαρύτητα του κύματος, το οποίο σύμφωνα με τα μοντέλα δεν βρίσκεται στο απόγειο του. Θα σταματήσει σε δύο εβδομάδες». 

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τζανάκης τουλάχιστον γνωρίζει τουλάχιστον είκοσι οικογένειες που όλα τα μέλη της νοσούν από κορωνοϊό. «Λέγαμε να κρατήσουμε τον ιό έξω από τις αυλές μας αλλά δυστυχώς έχει καταφέρει και εισχώρησε. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα, διότι θα δούμε ολόκληρες οικογένειες να πάσχουν, το έχουμε ήδη δει! Γνωρίζω είκοσι οικογένειες που νοσούν όλοι. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουν στο νοσοκομείο αυτοί οι άνθρωποι. Διαφορετικά το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης θα πιεστεί. Δεν πρέπει να φοβόμαστε αλλά όσοι λιγότεροι βρίσκονται στα νοσοκομεία, τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα παρέχουμε στους ασθενείς». 

Τέλος, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στην Τσικνοπέμπτη λέγοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι είμαστε αντιμέτωποι με το βρετανικό στέλεχος και μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά αν δεν προσέξουμε. «Θα το πληρώσει ολόκληρη η Κρήτη, η οικονομία, η ανεργία. Διότι αν κοκκινήσει το νησί ή σημαντικά τμήματα της Κρήτης, ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις κρατήσεις για το καλοκαίρι. Πρέπει να προσέξουμε διπλά, ξέρω ότι έχουμε κουραστεί. Πρέπει να οργανώνουμε την φετινή Τσικνοπέμπτη μόνο μέσα στο σπίτι με τους οικείους μας, ούτε καν με συγγενείς αν δεν ζούμε κάτω από την ίδια στέγη. Θα φανεί αυτό στις επόμενες αναλύσεις μας μετά από δέκα ημέρες». 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα