Ευχάριστο χαρακτήρισε το γεγονός, ότι βλέπουμε στην Κρήτη χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος.

«Αυτό αντικατοπτρίζεται στο συνολικό αριθμό δειγμάτων της Κρήτης, συν τις μειωμένες νοσηλείες και τον μειωμένο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών. Αυτά είναι τα αισιόδοξα σενάρια και επιβεβαιώνουν τα μοντέλα που έχουν σχεδιάσει οι συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο. Στα μέσα Ιουνίου έχουμε φτάσει σε διψήφιους αριθμούς έχουμε καλή εικόνα. Υπάρχουν κάποιες περιοχές της Κρήτης που μπορούν να χαρακτηριστούν με κάποιες σπίθες, που δεν θέλουμε να τις δούμε να μεγαλώνουν» τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Όπως ανέφερε μάλιστα, ο νομός Λασιθίου ήταν υποδειγματικός σε όλα τα κύματα της πανδημίας αλλά και οι υπόλοιποι νομοί έχουν αυτή την τάση και σύντομα θα «πρασινίσουν» και οι υπόλοιποι.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Σουρβίνος ανέφερε πως υπάρχουν νεότερα που ανακοινώθηκαν και στη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ. «Το στέλεχος που ανιχνεύσαμε σε πρώτη φάση, αποτελούσε συρροή που ιχνηλατήθηκε, μας έδειξε επιπλέον θετικά κρούσματα της ίδιας παραλλαγής, όμως η διασπορά περιχαρακώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Δεν βλέπουμε ανάπτυξη σε άλλα γεωγραφικά σημεία της Κρήτης και πρέπει να θεωρηθεί ακόμη μια επιτυχία, η άμεση δράση, η άμεση ταυτοποίηση ύποπτων δειγμάτων και η ενημέρωση των αρχών, ώστε να ταυτοποιηθούν τα δείγματα και να περιοριστούν κατ’ οίκον μέχρι να χαρακτηριστεί το νέο στέλεχος».

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο και τη βοήθεια της Περιφέρειας, ένα μέρος των αναλύσεων πλέον πραγματοποιείται στο εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Οπότε επιταχύνει το έργο μα και είμαστε σε θέση να μπορέσουμε γρήγορα να ταυτοποιήσουμε κάποια δείγματα που θεωρούμε πιο άμεσης ανάγκης. Αυτό θα βοηθήσει στην περίπτωση του τουρισμού. Να έχουμε άμεσα αποτελέσματα αν χρειαστεί». 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν μεταλλάξεις στο νησί, που να ανησυχούν τους ειδικούς, ο κ. Σουρβίνος απάντησε πως υπάρχει σποραδική ανίχνευση κάποιων στελεχών αλλά δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. «Είναι στα πλαίσια του ελέγχου που κάνουμε, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και δεν έχουμε κάτι ανησυχητικό. Είμαστε σε επαγρύπνηση δεν είναι κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί και να προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πάντα όμως το σχέδιο που υπάρχει, ειδικά σε πύλες εισόδου και στην Κρήτη, είναι ο έλεγχος να είναι πολύ εντατικός. Θεωρώ ότι δεν θα χρειαστεί με το πρωτόκολλο εισόδου των επισκεπτών, τα περιστατικά θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρσι».