Κορωνοϊός: Αντικείμενο σχολιασμού στη διεθνή βιβλιογραφία η Κρήτη λόγω του βρετανικού στελέχους

Πρέπει να διαβάσετε

Για την επιδημιολογική εικόνα τόσο της Κρήτης όσο και της Ελλάδος, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος.

Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε στον σημερινό αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκε για την Κρήτη, λέγοντας πως τα νούμερα μας συγκρατούν όσον αφορά την αισιοδοξία. «Υπάρχουν δείκτες που δείχνουν μια σταδιακή αποκλιμάκωση στον αριθμό νοσηλευομένων στα νοσοκομεία όμως η διασπορά του ιού εξακολουθεί να υπάρχει. Ο σημερινός αριθμός στην Κρήτη μπορεί να αντανακλά στα συσσωρευμένα τεστ της Δευτέρας, το Σαββατοκύριακο μειώνονται αλλά τέτοια νούμερα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα για την πορεία της Κρήτης. Είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Είναι ευχάριστο που μπορούμε να δραστηροποιηθούμε στους εξωτερικούς χώρους, να έχουμε κάποιες ανάσες αλλά δεν σημαίνει ότι πετάμε την μάσκα». 

Ο κ. Σουρβίνος εκτίμησε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν χαρακτηρισμοί όπως η «αθηναϊκή μετάλλαξη» καθώς οι μεταλλάξεις χαρακτηρίζονται από τον τρόπο που απομονώνονται οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις. «Δεν απομονώθηκε στην Αθήνα, έχει διαπιστωθεί τον Ιανουάριο και σε αρκετές χώρες. Γι’ αυτό καμία δεν μπορεί να διεκδικήσει το όνομα της είναι μια μετάλλαξη, η οποία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων χαρακτηρίζεται ως παραλλαγή και σύμφωνα με τον Οργανισμό της Μεγάλης Βρετανίας ως στέλεχος προς διερεύνηση. Δεν έχει χαρακτηριστεί ως στέλεχος. Εμφανίστηκε και διασπείρεται στην Αττική, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και στην Κρήτη. Το βρήκαμε, είναι κάτι που το επιτηρούμε και προσπαθούμε να το χαρακτηρίσουμε καλύτερα».

Το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίστηκε και στην Κρήτη και φέρει μια μετάλλαξη στο γονίδιο της ακίδας που είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη. «Είναι εκείνη η μετάλλαξη, όπως και στο στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Οι προηγούμενες μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι σοβαρών νοσηλειών, η αποτελεσματικότητα τους φαίνεται το ότι προλαμβάνουν τις βαριές νοσήσεις και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα και δείχνουν ότι ένας συνδυασμός εμβολίων δύο εταιριών έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. «Αυτά είναι σχετικές προκαταρκτικές δημοσιεύσεις, οι οποίες χρειάζονται μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων. Δεν αποκλείω να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά μόνο με την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών». 

Σχολίασε μάλιστα, πως πέρσι η επιδημιολογική κατάσταση ήταν λιγότερο βεβαρημένη, υπήρχε χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων όμως πρόσθεσε πως την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς είχαμε και μικρότερο αριθμό τεστ. «Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι περίπλοκη καθώς έχουμε τις μεταλλάξεις. Ειδικά το βρετανικό στέλεχος. Το παράδειγμα της Κρήτης είναι ένα παράδειγμα που αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού στη διεθνή βιβλιογραφία καθώς μέσα σε 15 ημέρες, το βρετανικό στέλεχος είχε κατακλείσει μεγάλη περιοχή της Κρήτης».

Τέλος, ο κ. Σουρβίνος απάντησε πως μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων προέρχονται από την ενδοχώρα και τα μέτρα έχουν αρχίσει να ατονούν σε μεγάλο βαθμό. Πρόσθεσε δε, πως η συμπεριφορά όλων άσχετα αν εμπλέκονται με τον τουρισμό ή όχι θα επηρεάσει τη γενική εικόνα της Κρήτης. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ακόμη τα απόνερα του Πάσχα, το άνοιγμα των σχολείων το βλέπουμε τώρα. Φαίνεται από τα δείγματα ότι αφορούν οικογένειες τα κρούσματα, που συνευρέθησαν το Πάσχα». 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα