Αντιφατικά συναισθήματα προκαλεί το αυριανό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Από τη μια μεριά, το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής αποτελεί μεγάλη ανάσα για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, την οικονομία στο σύνολό της. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε σήμερα στον ρ/σ Θέμα ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου προκαλεί το 50% του συνολικού κόστους του lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο επανέρχονται στη δουλειά 140.000 άτομα. Για τις ίδιες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου το αυριανό άνοιγμα αποτελεί όρο επιβίωσης. Υπενθυμίζουμε τη δραματική δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, είπε στο CNN Greece:

«Οι επαγγελματίες έχασαν την περίοδο των γιορτών. Αν χάσουν και την περίοδο των εκπτώσεων, τότε η χιονοστιβάδα των λουκέτων θα είναι πολύ υψηλότερη.»

Ο φόβος

Ωστόσο, το άνοιγμα των καταστημάτων συνοδεύεται από το φόβο της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων. Γι΄αυτό πρόκειται για άνοιγμα υπό αίρεση. Προχτές ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής:

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και όσο δεν βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αντέξουμε. Είναι αυτές οι δύσκολες ισορροπίες τις οποίες πρέπει να βρούμε.»

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν αύριο, θα συνεχίσουν να θεωρούνται «πληττόμενες» από το κράτος, με όλα τα ευεργετήματα που αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται.

Η εστίαση

Το άνοιγμα της εστίασης παραμένει άδηλο. Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε:

«Δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την εστίαση, διότι υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βγάζουν την μάσκα για να φάνε. Όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η λειτουργία τους θα γίνει με καθήμενους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους».

Από τη μεριά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε στον Σκάι ότι το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται μετά την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων.

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ένα παράθυρο ελπίδας για τους επαγγελματίες της εστίασης, επισημαίνοντας ότι:

«Ανοίξαμε το λιανικό εμπόριο με τους κανόνες που είπαμε και θα αρχίσουμε να μετράμε. Αν τα μέτρα τηρηθούν χωρίς μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, διότι κάποια μικρή αύξηση θα υπάρχει, είναι αναμενόμενο όταν ανοίγει η αγορά. Αν το “τσίμπημα” είναι μικρό και αντέχεται, όλα καλά. Αν σε 2-3 εβδομάδες πάνε όλα καλά, τηρηθούν τα μέτρα και ο ιός είναι υπό έλεγχο, τότε θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα βήματα στην λειτουργία της αγοράς».

Πηγή: cnn.gr