Ανεμβολίαστοι είναι οι περισσότεροι ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στις κλινικές κορωνοϊού του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του τέταρτου κύματος, με την ελπίδα όλων να μην σημειωθεί μεγαλύτερη έξαρση του ιού.  «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ζήσει ακόμη το τέταρτο κύμα στη ΜΕΘ. Βέβαια τα στατιστικά στοιχεία τα βρίσκουμε μπροστά μας. Όσο περισσότεροι νοσούν, όλο και κάποιοι θα νοσήσουν πιο βαριά».

Ο κ. Κιούλπαλης διευκρίνισε ότι οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. «Οι περισσότεροι έχουν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και κάποιοι έχουν και προβλήματα σε άλλα όργανα, αφού γνωρίζουμε πλέον ότι ο ιός μέσω των αγγείων μπορεί να προσβάλλει και άλλα όργανα».

Όπως γνωστοποίησε, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται μονοκλονικά φάρμακα στους ασθενείς με κορωνοϊό, προκείμενου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να μειωθούν οι νοσηλείες, ακόμη και οι θάνατοι. Σε κάθε περίπτωση όμως τόνισε ότι, «χειριζόμαστε την νόσο συμπωματικά».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι, ενώ ένας 87χρονος ασθενής με κορωνοϊό, κατέληξε ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένος, επισημαίνοντας ότι, «τα εμβόλια έχουν 95% αποτελεσματικότητα, άρα μένει ένα 5% το οποίο κινδυνεύει να νοσήσει βαριά».

Κλείνοντας, αναφορικά με το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ΚΑΔ, ο κ. Κιούλπαλης δήλωσε σύμφωνος, διερωτήθηκε ωστόσο, πώς θα γίνει, σε πρακτικό επίπεδο, να εμβολιαστεί κάποιος ο οποίος θεωρεί ότι το εμβόλιο θα του κάνει κακό.