Σταθεροποίηση στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ, παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύονται 25 ασθενείς στις δύο Κλινικές Covid, ενώ στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 11 ασθενείς εκ των οποίων οι 10 διασωληνωμένοι. «Ο αριθμός των ασθενών είναι σταθερός την τελευταία εβδομάδα στους 28 έως 35 ασθενείς. Κάποιοι εξέρχονται και έχουμε περίπου 2 με 3 εισαγωγές σε κάθε εφημερία», ανέφερε.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ τόνισε πως το νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μέχρι και τον διπλάσιο σε σχέση με τώρα αριθμό βαρέως πασχόντων, ενώ από τον Φεβρουάριο οπότε και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα ΜΕΘ από την δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» η δυναμική αυτή θα διπλασιαστεί.

Αναφορικά με τις αεροδιακομιδές ασθενών με κορωνοϊό από άλλες περιοχές, στην Κρήτη ο κ. Χαλκιαδάκης ξεκαθάρισε πως από το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη οδηγία. «Δεν μας έχουν πει έχετε κενά κρεβάτια, θα έχετε τόσους ασθενείς από άλλες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο τόνισε πως θεωρείται δεδομένη η μεταφορά ασθενών από περιοχές του νότιου Αιγαίου, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στην πρώτη φάση της πανδημίας. «Δεν μας ξενίζει η μεταφορά ασθενών βαρέως πασχόντων από τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και άλλες περιοχές του νοτίου Αιγαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 3 αεροδιακομιδές προς το νησί μας, με 2 διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό από τη Ρόδο και έναν ασθενή επίσης με Covid από τη Λήμνο να μεταφέρονται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη ο ασθενής από τη Λήμνο παρέμεινε για 48 ώρες στη ΜΕΘ και σήμερα μεταφέρθηκε στην κλινική Covid σε πολύ καλή κατάσταση.

Τέλος ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ σημείωσε πως για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, ήδη από αυτή την εβδομάδα μειώθηκαν κατά 20% τα τακτικά χειρουργεία, μείωση που από την Δευτέρα θα φτάσει στο 30%. «Από εκεί και πέρα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα δούμε αν το ποσοστό αυξηθεί ή θα μείνει στο 30%», ανέφερε και συμπλήρωσε πως και τα πρωινά και απογευματινά ιατρεία που πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο έχουν ελαττωθεί κατά 50%.