«Κόντρες» σεισμολόγων με αφορμή τους σεισμούς στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Πυρά κατά όσων κάνουν λόγο για σεισμούς 7 Ρίχτερ στην Ελλάδα, μετά τις δονήσεις σε Αλβανία, Βοσνία, Ελληνικό Τόξο και Κρήτη, εξαπολύει μέσω αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Αφορμή η η δημοσιοποίηση των απόψεων του σεισμολόγου και επιστημονικού συνεργάτη Ε.Ε. και UNESCO, δρ Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ, υποστήριξε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στην Αλβανία, τα Αντικύθηρα και την Κρήτη, «ξύπνησαν» το σεισμικό ρήγμα στο Ελλαδικό τόξο, το οποίο δίνει και σεισμούς μεγέθους πάνω από 7 Ρίχτερ.

Αρχικά, ο κ. Χουλιάρας τονίζει πως πρόκειται για περιοδική διέγερση και «αφορά ολόκληρη την σεισμοτεκτονική της περιοχής». Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει λέγοντας πως «μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών σεισμικών πηγών». Επίσης, προέβλεψε πως «αυτό θα δώσει και νέα τροφή για τίτλους με «διαπληκτισμούς σεισμολόγων» στα ΜΜΕ», αφήνοντας αιχμές κατά συναδέλφων του.

Λίγες ώρες αργότερα, με νέα του ανάρτηση στο Facebook, καταφέρεται εναντίον όσων κάνουν λόγο για επικείμενο σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ στην Ελλάδα: «Αν έχει αποσταθεροποιηθεί το μυαλό κάποιου και επιμένει δημόσια ότι θα κάνει σεισμό 7 ρίχτερ στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα τρομοκρατηθεί και αυτός κάποτε θα επιβεβαιωθεί. Ο τελευταίος 7ρης ήταν στην Κεφαλονιά το 1983 και δεν σχολιάζω στα ΜΜΕ πιθανότητες με ακραία επιστημονικά σενάρια που όπως έχω δηλώσει είναι χρήσιμα για τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και εκεί πρέπει να απευθύνονται. Στην εικόνα οι 7ρηδες από το 1900, πηγή USGS».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, που σήκωσε το… γάντι, και απάντησε στον Γεράσιμο Χουλιάρα, με ανάρτησή του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Ακούω κλαψουρίσματα «ειδικών στη γεωδυναμική» για την άποψή μου περί αποσταθεροποίησης μετά τους σεισμούς Αλβανίας (26.11.2019, μέγεθος Μ6,4) και Δ. Κρήτης (27.11.2019, Μ6,1).

Ας δούμε λοιπόν τα σεισμολογικά στοιχεία, σε ίσα χρονικά διαστήματα 17 ημερών πριν το σεισμό της Αλβανίας και 17 μέρες μετά (μέχρι σήμερα) στο Ελληνικό Σεισμικό Τόξο. Στο πρώτο διάστημα έγιναν μόνο 79 σεισμοί με Μ μεγαλύτερο του 2 και 18 με Μ μεγαλύτερο του 3. Μέγιστο μέγεθος μόνο 4.

Στο δεύτερο διάστημα, έγιναν 229 σεισμοί με Μ μεγαλύτερο του 2 και 75 με Μ μεγαλύτερο του 3. Μέγιστο μέγεθος Μ6,1, ένας Μ5,4 και ένας Μ5,0. Δηλαδή μετά τους ισχυρούς σεισμούς Αλβανίας και Δ. Κρήτης είχαμε σημαντικότατη αύξηση και στον αριθμό των σεισμών και στα μεγέθη τους. Τονίζω ότι κανείς από τους 229 δεν ήταν μετασεισμός του Μ6,1, όλοι έγιναν σε άλλες περιοχές του τόξου. Συνεπώς, ποιός μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουμε γεωδυναμική αποσταθεροποίηση στο τόξο?

Οι δύο εικόνες προβάλλουν τα επίκεντρα των σεισμών στις δύο προαναφερόμενες χρονικές περιόδους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα