Κοφτερίδης στο CRETA: Περάσαμε δύσκολο καλοκαίρι – Αύξηση κρουσμάτων τoν χειμώνα

Πρέπει να διαβάσετε

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Διαμαντής Κοφτερίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοφτερίδης, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. «Περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι που δεν το περιμέναμε, πιστεύαμε ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα, φαίνεται ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν όμως έχουμε μια μικρή ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Θα δούμε με τις δραστηριότητες πόσο θα επιβαρυνθεί η κατάσταση αλλά σε γενικές γραμμές, προχωράμε με ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων και νοσήσαντων. Οπότε μάλλον πάμε προς το καλύτερο».

Ο κ. Κοφτερίδης τόνισε πως το στέλεχος που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στον κόσμο αλλά και στο νησί μας είναι η μετάλλαξη Δέλτα. «Έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα άρα αυτό που θεωρούμε τώρα, είναι ότι είναι δύσκολο να μη νοσήσουν άνθρωποι και παιδιά εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι. Άρα, θα έχουμε μια επιβάρυνση η οποία θεωρώ ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χωρίς προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, η διαχείριση της πανδημίας πέρασε στο στάδιο όπου έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, γύρω στο 60% και ένα ποσοστό ανθρώπων που νόσησαν. «Φυσικά έχουμε και συνθήκες που δεν ευνοούν τη μετάδοση, βέβαια το στέλεχος Δέλτα μας εξέπληξε γιατί σε ανοιχτούς χώρους κινούμασταν και είχαμε αυξημένη μεταδοτικότητα. Φαίνεται ότι έτσι πρέπει να γίνεται και τώρα τα πράγματα γίνονται. Αυτό που φόβιζε είναι να μη φτάσουμε στο σημείο κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος. Αυτός είναι ο κύριος στόχος σε μια πανδημία, εμείς σε αυτό το σημείο δεν φτάσαμε. Καταφέραμε και διαχειριστήκαμε όλη αυτή την περίοδο την πανδημία χωρίς να φτάσουμε στα όρια του συστήματος. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, σε επίπεδο Ελλάδας είχαμε κάποια προβλήματα στο τρίτο κύμα αλλά το σύστημα άντεξε και είμαστε αισιόδοξοι».

Όπως ανέφερε ο κ. Κοφτερίδης, αυτό που δημιουργεί μια εικόνα αισιοδοξίας είναι ότι στο ποσοστό των εμβολιασμένων ακόμη και να νοσήσουν, η νόσηση θα είναι ήπια. «Άρα, η χρήση υπηρεσιών υγείας είναι μικρή. Ένας άνθρωπος εμβολιασμένος έχει δραστικότητα από το εμβόλιο στη μετάλλαξη Δέλτα 88% και μείωση της εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 96%. Ακόμη και να νοσήσει σε υψηλό ποσοστό δεν θα χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο. Αυτά είναι τα θετικά του εμβολιασμού».

Πρόσθεσε δε, πως οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες ωστόσο ανέφερε ότι θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα. «Κλειστοί χώροι και άνθρωποι που θα έρθουν σε επαφή, άνθρωποι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν. Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει θα έχουμε καλύτερες συνθήκες της πανδημίας. Αυτό θα φτάσει μέχρι την άνοιξη του 2022, μετά από εκεί και πέρα αν δεν έχουμε άλλες εκπλήξεις, δεν θα έχουμε άλλα προβλήματα».

Αναφορικά με το σύνδρομο post covid, ο κ. Κοφτερίδης σημείωσε πως αφορά έναν αριθμό ανθρώπων που έχουν πολύ βαριά νόσηση. «Συνήθως μετά το νόσημα εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό, στην καρδιά αλλά και ψυχολογικό. Οι άνθρωποι αυτοί παρακολουθούνται, έχουμε ένα ιατρείο στο ΠΑΓΝΗ που εκεί δίνονται οδηγίες και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε».

Κλείνοντας, ο κ. Κοφτερίδης υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για «τίτλους τέλους» στην πανδημία. «Ένας εμβολιασμένος άνθρωπος έχει μια νόσο αρκετά ήπια και του επιτρέπει να έχει γρήγορη ανάρρωση. Υπάρχει ένας πληθυσμός που είναι πολύ ευάλωτος. Είναι οι άνθρωποι που έχουν ανοσοκαταστολή και εδώ έρχεται η τρίτη δόση του εμβολίου. Θα πρέπει όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να κάνουν την τρίτη δόση».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα