Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κοφτερίδης στο CRETA για ευλογιά των πιθήκων: Δεν αποκλείεται να δούμε κρούσματα και στη χώρα μας

Πρέπει να διαβάσετε

Εντείνεται ολοένα και περισσότερο η ανησυχία παγκοσμίως για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, με τις υγειονομικές αρχές να σημαίνουν συναγερμό.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης, σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν κρούσματα της νόσου και στη χώρα μας. «Όπως γνωρίζουμε όλοι δεν υπάρχουν πλέον σύνορα στον κόσμο. Οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν, παντού με τα μέσα μεταφοράς, οπότε και τα νοσήματα μεταφέρονται από τη μία χώρα στην άλλη εύκολα και γρήγορα. Ανησυχούμε και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Τώρα εκείνο που πρέπει να μπει στη σωστή διάσταση, είναι ότι δεν είμαστε στα πρόθυρα πανδημίας όπως με τον κορωνοϊό. Είναι διαφορετικό, η παγκόσμια κοινότητα έχει ανησυχία αλλά το νόσημα είναι γνωστό χρόνια και είναι ενδημικό στην κεντρική και δυτική Αφρική. Σε εμάς αυτό που προκαλεί ανησυχία, σε όλο τον πλανήτη είναι ότι ανιχνεύθηκαν κρούσματα εκτός ενδημικής περιοχής χωρίς να υπάρχει ταξίδι στην Αφρική. Αυτό δημιούργησε μια ανησυχία και δημιουργηθήκαν ερωτήματα. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο συνέβη αυτό, αλλά καλούμαστε να το διαχειριστούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, είναι η πρώτη αρρώστια που έχει πλέον εκλείψει με τα εμβόλια. «Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των εμβολίων, σήμερα δεν υπάρχει ευλογιά στον πλανήτη, τα εμβόλια υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, που είναι πάνω από τα 50 συνήθως, είναι άτομα που είναι προστατευμένα σε μεγάλο βαθμό και από αυτόν τον τύπο της ευλογιάς των πιθήκων. Είναι ένας ιός που μοιάζει πολύ και γι’ αυτό προστατεύονται όποιοι είναι εμβολιασμένοι. Υπάρχει η ανησυχία, ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί και υπάρχει φόβος μήπως υπάρξει μετάδοση σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους».

Εξήγησε δε, πως υπάρχει ένα εμβόλιο αυτή τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ευλογιά των πιθήκων. «Το εμβόλιο θα δοθεί, όχι σε όλους, αλλά στους ανθρώπους που είναι επαφές με κρούσματα ή υγειονομικοί, άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο. Η μεταδοτικότητα του νοσήματος είναι χαμηλή, δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό. Τα δεδομένα περιορίζονται σε μια κλειστή ομάδα, ανθρώπους κυρίως που είναι ομοφυλόφιλοι ή στενές επαφές των ανθρώπων αυτών. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί οπότε με βάση τα δεδομένα αυτά είναι δύσκολο να έχουμε μεγάλες επιδημίες ή πανδημία. Αυτό που πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, είναι ότι εφόσον ανιχνευθεί κρούσμα, να είμαστε έτοιμοι να το εντοπίσουμε και να το απομονώσουμε ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους ανθρώπους».

Ο κ. Κοφτερίδης σημείωσε πως υπάρχουν δύο τρόποι μετάδοσης της νόσου. «Πρόκειται για μια ζωονόσο, ζωονόσος σημαίνει ότι μεταδίδεται από τα ζώα ο ιός, η ζωονόσος μεταδίδεται είτε από τα ζώα στον άνθρωπο είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετά από στενή επαφή. Στενή επαφή με τα ζώα, με το δέρμα, τους βλενογόνους, το αναπνευστικό σου. Με τους ανθρώπους, μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, είτε με αντικείμενα, είτε με αναπνευστικά σταγονίδια. Με σταγονίδια είναι αρκετά δύσκολη η μετάδοση, χρειάζεται να παραμείνει αρκετά κάποιος με ένα κρούσμα και σε πολύ κοντινή απόσταση. Από τις 50 πρώτες επαφές με κρούσματα επιβεβαιωμένα, μόνο ένας έχει νοσήσει αυτό δείχνει πόσο δύσκολα μεταδίδεται το νόσημα από τις επαφές».

Ο κ. Κοφτερίδης ανέφερε πως υπάρχει μετάδοση με αντικείμενα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες κλπ. εφόσον υπάρξει επαφή με δέρμα και μπορεί να περάσει μέσα από το παθογόνο.

Κλείνοντας, τόνισε πως το νόσημα είναι ασυμπτωματικό στους περισσότερους, δεν θα γίνει καθόλου αντιληπτό. «Ένα ποσοστό που θα νοσήσει θα το καταλάβει όμως εύκολα, θα έχει πυρετό, μια δύο ημέρες μετά θα εμφανιστεί το εξάνθημα, που είναι χαρακτηριστικό και θυμίζει ανεμοβλογιά. Είναι ένα εξάνθημα που έχει φυσαλίδες, έχει κεφαλαλγία, ιμυαλγίες, νιώθει εξαντλημένος, αυτά είναι τα συνήθη συμπτώματα. Ότι μπορεί να έχουμε επιπλοκές σοβαρές και μπορεί να φτάσει μέχρι το θάνατο, ναι μπορεί να συμβεί σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων και αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα παιδιά. Στην Αμερική που είχαμε μια επιδημία το 2003 δεν είχαν κανένα θάνατο στην Αφρική υπήρξε μια θνητότητα που έφτασε το 10%, στην κεντρική Αφρική και εκεί πιθανών να συμμετείχαν και άλλοι παράγοντες. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πανδημία, ούτε επιδημία. Μπορεί να έχουμε κάποια κρούσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πιθανόν, ανησυχούμε μεν, αλλά εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε αν έρθει κρούσμα να το αντιμετωπίσουμε».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα