Κοφτερίδης στο CRETA: Πιο δύσκολο το δεύτερο κύμα της πανδημίας – Η τήρηση των μέτρων κρίνει τις αντοχές του ΕΣΥ

Πρέπει να διαβάσετε

«Υπάρχουν σχέδια που περιλαμβάνουν ανάπτυξη περισσότερων κλινών αλλά ευχόμαστε να μην τα χρησιμοποιήσουμε» ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων και Διευθυντής της κλινικής COVID στο ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης, αναφορικά με το «plan b».

«Να είστε σίγουροι, ότι έχουν επεξεργαστεί σχέδια. Όλα έχουν ένα όριο και στην δική μας περίπτωση δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Ελπίζω να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε άλλα κρεβάτια» ανέφερε ο κ. Κοφτερίδης.

Αναφορικά με την πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας, ο κ. Κοφτερίδης δήλωσε πως η Κρήτη είναι σε καλό σημείο και δεν υπάρχει η πίεση που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Είμαστε αρκετά καλά, διότι έχουμε διαθεσιμότητα και το σύστημα υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε με όλα τα μέτρα. Με μεγάλη προσοχή να ανταπεξέλθουμε μέχρι τέλος. Να κάνουμε λίγη υπομονή για να έρθει το εμβόλιο και να αλλάξει λίγο η ιστορία».

Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, από τη στιγμή που υπάρχει διασπορά στην κοινότητα είναι αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, μεταξύ αυτών και η καραντίνα, αλλά δεν είναι το μόνο. «Εκείνο που έχει σημασία είναι πόσο ο κόσμος αποδέχεται τα μέτρα και μπορεί να τα εφαρμόσει. Αν δεν τα εφαρμόζει ο κόσμος είναι δύσκολα τα πράγματα μετά. Όπως είμαστε, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι τα μέτρα θα αποδώσουν αλλά επειδή είμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο πάντα είναι πιο δύσκολο, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στην ανάγνωση αυτών που βλέπουμε και στην αντιμετώπιση τους».

Όσον αφορά τους δύο θανάτους από κορωνοϊό στην Κρήτη, o κ. Κοφτερίδης ανέφερε πως πρόκειται για ένα νόσημα που στο 80% όσοι νοσήσουν έχουν ήπια έως καθόλου συμπτώματα. Υπάρχει έναν ποσοστό ωστόσο, που θα νοσήσει σοβαρά και ένα πολύ μικρό ποσοστό θα μπει στην Εντατική. Ένα ποσοστό θα πεθάνει μέσα στην Εντατική, αλλά είναι άνθρωποι που θα έχουν νοσήσει βαριά και μεγάλης ηλικίας με αρκετά προβλήματα υγείας. «Και οι δύο περιπτώσεις των νεκρών, ήταν κάτι αναμενόμενο».

Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη αυτή τη στιγμή στην κλινική COVID, νοσηλεύονται 15 ασθενείς με κορωνοϊό και πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας. Οι ηλικίες των νοσηλευομένων ξεκινούν από τα 50 έτη και φτάνουν μέχρι τα 88 ενώ στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 8 άτομα, όλοι διασωληνωμένοι.

Το δεύτερο κύμα, πάντα φέρνει πιο βαριά νόσηση, σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη. «Φέρνει περισσότερα κρούσματα. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε, ώστε να αντέξει το σύστημα, να προσπαθήσει ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να χρησιμοποιεί τη μάσκα. Όλα τα μέτρα θα βοηθήσουν ώστε το σύστημα να ανταπεξέλθει, στη ζήτηση. Αν τα καταφέρουμε να ανταπεξέλθει, πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα