Στις γειτονιές και κοντά στους πολίτες βρίσκονται ειδικοί και πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι πραγματοποιούν δημόσιες συζητήσεις για τον κορωνοϊό, σε περιοχές της Κρήτης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, ανέφερε πως υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου. 

«Υιοθέτησαν την πρόταση μας και υπάρχει μια πολύ καλή προσπάθεια του δήμου Ηρακλείου, με τις εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κόσμου. Σήμερα έχουμε μια εκδήλωση στα Καμίνια, που με την πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου και τη συμμετοχή από το Πανεπιστήμιο μας, θα γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου. Υπάρχει συνεργασία και με άλλους δήμους. Έγινε πριν από 20 ημέρες περίπου μια εκδήλωση στα Χανιά, στο Αμάρι, είναι μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ιατρική Σχολή και ο κ. Λιονής» τόνισε ο κ. Κοχιαδάκης.

Μάλιστα, ανέφερε πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Οι κατηγορίες ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται είναι 4. Αυτοί που έχουν διάφορες δεισιδαιμονίες, οι άνθρωποι που αναφέρονται σε διάφορες συνωμοσίες, αυτοί που είναι αδιάφοροι και όσοι φοβούνται. Πρέπει η προσοχή μας να στραφεί στις 2 τελευταίες κατηγορίες. Αυτοί θα πρέπει να πεισθούν ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος».

Ο κ. Κοχιαδάκης διευκρίνισε, πως η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γίνεται με 2 τρόπους. «Τους εμβολιασμούς για να μην κολλήσουμε και φάρμακα εάν κολλήσουμε για να θεραπευτούμε. Έχουν γίνει τεράστιοι πρόοδοι και στα 2, το θέμα όμως είναι να μην κολλήσουμε και αρρωστήσουμε. Το μοναδικό πέρα από τα άλλα μέτρα, ουσιαστικός παράγοντας αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι ο εμβολιασμός. Αλλά να εμβολιαστεί και ο τρίτος κόσμος, γιατί όσο καλά και αν είμαστε εμείς, ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρουσιαστεί μια νέα μετάλλαξη, η οποία να είναι πιο σοβαρή από την ήδη υπάρχουσα μετάλλαξη που θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο εμβολιασμός και πάλι εμβολιασμός». 

Σύμφωνα με τον κ. Κοχιαδάκη, έχει αποδειχθεί από τις μέχρι τώρα μελέτες ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή οι άνθρωποι που κινδυνεύουν, είναι κυρίως ή αποκλειστικά ανεμβολίαστοι. «Όσοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν ηπιότερα συμπτώματα, δεν κινδυνεύουν κατά μεγάλο ποσοστό. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου στα 30 έτη».