Κλιματική αλλαγή: Η ζωή των ιθαγενών Ινουίτ στους πάγους που λιώνουν (εικόνες)

Πρέπει να διαβάσετε

Στον Καναδά, οι ιθαγενείς Ινουίτ χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή: ηλεκτρομαγνητικοί αισθητήρες παρακολουθούν τις αλλαγές στο πάχος του πάγου που λιώνει…

Παγωμένοι δρόμοι


Οι κάτοικοι του Νάιν ζουν πάνω σε πάγους που γίνονται όλο και πιο λεπτοί… Οι δρόμοι της μικρής κοινότητας στη βορειοανατολική ακτή του Καναδά οδηγούν μέσα από παχιά στρώματα πάγου στις απομακρυσμένες καλύβες. Η διατήρηση των παγωμένων δρόμων είναι φυσικά ζωτικής σημασίας για τη μετακίνηση των κατοίκων. Οπλο τους τώρα η υψηλή τεχνολογία.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας


SmartICE ονομάζεται το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ο 47χρονος Ρεξ Χόλγουελ. Μ’ αυτό παρακολουθεί την εξέλιξη των πάγων στους δρόμους. Στόχος του να διατηρήσει ασφαλή τη ζωή στην περιοχή. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις, η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξήθηκε 4 φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1979.

Παγωμένη ελευθερία


Οι κάτοικοι του Νάιν παρατηρούν ιδίοις όμμασι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το πάχος των πάγων έφτανε κάποτε τα δύο μέτρα, και τώρα ίσα που αγγίζει τα 90 με 120 εκατοστά. Τα χιόνια λιώνουν, η άνοιξη είναι θερμότερη και η ζωή στην περιοχή γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Οι Ινουίτ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Τεχνογνωσία από Ινουίτ σε Ινουίτ


Ο Ρεξ Χόλγουελ διδάσκει στους Ινουίτ τις εφαρμογές της τεχνολογίας SmartICE. Τη φετινή χρονιά, ο εύθραυστος πάγος έχει προκαλέσει τουλάχιστον πέντε επικίνδυνα ατυχήματα στην περιοχή. Περισσότερες από 30 κοινότητες Ινουίτ χρησιμοποιούν ήδη το νέο πρόγραμμα.

Snowmobile ή έλκηθρα;


Τα σύγχρονα snowmobile έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά έλκηθρα. Οι Ινουίτ έχουν μία αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση των αλλαγών στον τρόπο ζωής τους, τηρώντας όμως και τις παλιές παραδόσεις: «Οταν σέρνουν τα έλκηθρα σκυλιά, αισθάνεσαι τα πάντα», λέει ο Ισαάκ Κολμάιστερ, ένας από τους τελευταίους οδηγούς ελκήθρων με σκύλους. «Αισθάνεσαι ακόμη και τα ψάρια να κολυμπούν κάτω από τον πάγο».

Το μέλλον σε λεπτό πάγο


Ο δεκατριάχρονος Ντάρσελ Νόα, όπως και τα περισσότερα παιδιά στο Νάιν, έχει μάθει να ψαρεύει κάτω από τον πάγο. Πολλές οικογένειες θέλουν τα παιδιά τους να μαθαίνουν τις παραδόσεις στο παγωμένο τοπίο, η κλιματική αλλαγή ωστόσο δεν γνωρίζει όρια και παραδόσεις. «Θα χαθεί ένα μέρος της κουλτούρας μας», λέει ο Χόλγουελ.

Ψάρεμα και κυνήγι αντί για αγορές


Πολλοί Ινουίτ συνεχίζουν να βγάζουν τα προς το ζην από την αλιεία και το κυνήγι. Αυτό διατηρεί και το κόστος της καθημερινότητας χαμηλό. «Εύχομαι τα πράγματα να μπορούσαν να ξαναγίνουν όπως παλιά», λέει η Κάτι Γουίντερς, ενώ προετοιμάζεται να αποξηράνει τα ψάρια – το πιτσίκ είναι μία παραδοσιακή λιχουδιά στην περιοχή. «Αλλά φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε έτσι».

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα