Κλιματική αλλαγή: Χωρίς στόχο για μηδενικές εκπομπές, πάνω από τις μισές ιδιωτικές εταιρείες

Πρέπει να διαβάσετε

Μόνο 40 από τις 100 μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες του κόσμου έχουν θέσει στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Net Zero Tracker.

Ωστόσο, για να εκπληρώσει ο κόσμος τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, όλες οι εταιρείες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.

Η έλλειψη πιέσεων από την αγορά και τη φήμη στις ιδιωτικές εταιρείες σε σύγκριση με εκείνες που είναι εισηγμένες στις κεφαλαιαγορές, μαζί με την απουσία κανονισμών ευθύνονται για την αργή υιοθέτηση των δεσμεύσεών τους για το κλίμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο John Lange του Net Zero Tracker.

«Νομίζω ότι τα πράγματα αλλάζουν και στα τρία αυτά μέτωπα», πρόσθεσε.

Η έκθεση συνέκρινε 200 από τις μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες του κόσμου με βάση τις αναφερόμενες στρατηγικές μείωσης των εκπομπών και τους καθαρούς μηδενικούς στόχους.

Διαπίστωσε ότι μόνο 40 από τις 100 ιδιωτικές εταιρείες που αξιολογήθηκαν είχαν καθαρούς μηδενικούς στόχους, σε σύγκριση με 70 από τις 100 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.

Από τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν θέσει στόχους, μόλις οκτώ έχουν δημοσιεύσει σχέδια για το πώς θα τους επιτύχουν.

«Μια υπόσχεση χωρίς σχέδιο δεν είναι υπόσχεση, είναι ένα γυμνό κόλπο δημοσίων σχέσεων», ανέφερε η έκθεση.

Έρχονται κανονισμοί

Όπως υπογραμμίζει το euractiv, μόνο δύο εταιρείες – η Ikea και ο αμερικανικός κολοσσός μηχανολογίας Bechtel – απέκλεισαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν αμφιλεγόμενες πιστώσεις άνθρακα για να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους, αναφέρει η έκθεση.

Οι πιστώσεις άνθρακα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους κατευθύνοντας χρήματα προς ένα έργο που μειώνει ή αποφεύγει τις εκπομπές, όπως η προστασία των δασών, αλλά οι επικριτές λένε ότι έτσι δίνεται ένα «παραθυράκι» στις εταιρείες να συνεχίσουν να ρυπαίνουν.

Εν τω μεταξύ, καμία από τις οκτώ εταιρείες ορυκτών καυσίμων που περιλαμβάνονται στην έκθεση δεν βρέθηκε να έχει καθαρό μηδενικό στόχο, σε σύγκριση με το 76% των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων του κλάδου.

Υπήρξε επίσης μικρή βελτίωση στα στοιχεία σε σύγκριση με μια προηγούμενη ανάλυση που έγινε το 2022, «παρά τη μαζική άνοδο των ρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο», είπε ο Lang.

Πολλές δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν υιοθετήσει κανονισμούς αποκάλυψης κλίματος.

Άλλοι έχουν κανονισμούς στον ορίζοντα, με τους επιχειρηματικούς κόμβους της Καλιφόρνια και της Σιγκαπούρης να απαιτούν αναφορά εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 2027.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε επίσης δύο κανονισμούς για το κλίμα — την Οδηγία για την Έκθεση για την Εταιρική Αειφορία (CSRD) και την Οδηγία για τη Δέουσα Επιμέλεια για την Εταιρική Αειφορία (CSDDD) — οι οποίοι θα απαιτήσουν σύντομα από χιλιάδες μεγάλες εταιρείες να αναφέρουν τις κλιματικές επιπτώσεις και τις εκπομπές τους και να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό τους.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τις ιδιωτικές εταιρείες να καταλάβουν τι τους έρχεται», είπε ο Λανγκ.

«Trickle-down effect»

Οι πολιτικές της ΕΕ θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις ιδίως, στοχεύοντας όχι μόνο τις εταιρείες που εδρεύουν στο μπλοκ, αλλά και εκείνες που ενδέχεται να έχουν την έδρα τους αλλού με υποκαταστήματα ή θυγατρικές εντός των κρατών μελών.

Ωστόσο, δύο ευρωπαϊκές ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής αλυσίδας υπεραγορών E. Leclerc, επισημάνθηκαν στην έκθεση ότι είχαν θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών.

Ο E.Leclerc είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η εταιρεία έχει καταβάλει προσπάθειες για πιο βιώσιμες πρακτικές, όπως η εξάλειψη της χρήσης πλαστικών σακουλών μιας χρήσης, και «δεσμεύεται να θέσει βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών σε ολόκληρη την εταιρεία».

Αλλά με την επιβολή των κανονισμών της ΕΕ να πλησιάζει, οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να «αποφύγουν» τους κλιματικούς στόχους για πολύ ακόμη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Sybrig Smit του Ινστιτούτου NewClimate.

«Είναι πραγματικά αρκετά στεγανό. Εάν οι εταιρείες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», είπε.

Οι εταιρείες που αναλύθηκαν αντιπροσωπεύουν περίπου το 23% της παγκόσμιας οικονομίας, με την πλειονότητα να εδρεύει είτε στην Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε κράτη της ΕΕ – τους μεγαλύτερους εκπομπούς αερίων του θερμοκηπίου, είπε ο Λανγκ.

Οποιεσδήποτε αλλαγές κάνουν οι εταιρείες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς θα έχουν σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.

«Έχουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Κάθε φορά που μια τόσο μεγάλη εταιρεία εφαρμόζει κάτι πραγματικό, θα έχει τεράστια επίδραση στον υπόλοιπο κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται», είπε ο Smit.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα