«Κλείδωσε» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν -μετά από εντατικές συζητήσεις- σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να περιορίσουν το θαλάσσιο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από πολυήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη συμφωνία της ομάδας G7 να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό και, ως εκ τούτου, να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από το προϊόν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο στην πράξη έχουν συζητηθεί και ξεκαθαριστεί από τότε, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η Ρωσία, εν μέσω της επίθεσής της στην Ουκρανία, έχει προειδοποιήσει ότι ένα πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις αγορές ενέργειας και να ωθήσει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα.

Πότε αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση

Το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξετάζεται τακτικά για να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις του στην αγορά, αλλά θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή της αγοράς», αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ με λεπτομέρειες για το ανώτατο όριο.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις είχαν καθυστερήσει λόγω της Πολωνίας, με τους υπουργούς στη Βαρσοβία να εξετάζουν το ζήτημα του πλαφόν, αλλά στη συνέχεια να συμφωνούν με τον μηχανισμό προσαρμογής 5%.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται την Κυριακή.

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα