«Κλείδωσε» η κύρωση των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Ο κύβος ερρίφθη για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και υδρογονανθράκων για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα βρέθηκε στην ατζέντα της συζήτησης του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον με των υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον.

Οι κ. Χατζηδάκης και Φάνον μίλησαν για τη στενή και στρατηγική συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον, ενώ ο Έλληνας υπουργός θέλοντας εμπράκτως να δείξει τη δυναμική αυτής της σχέσης ανακοίνωσε πως τον Σεπτέμβριο θα καταθέσει στη Βουλή προς κύρωση τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και υδρογονανθράκων για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ως γνωστόν μισθώτριες εταιρίες είναι η κοινοπραξία των Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια. «Δείχνουμε τη βούληση μας για τη στενή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Ο ίδιος σημείωσε και τις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Φράνσις Φάνον που βρίσκεται στην Αθήνα ενόψει της αυριανής 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου και ΗΠΑ, συναντήθηκε νωρίτερα το πρωί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή ΧατζηδάκηΟ Φράνσις Φάνον εξήρε τη στάση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το ρόλο που παίζει ως «ενεργειακός κόμβος»: «Η Ελλάδα κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με υπουργούς χωρών στο Κάιρο στο πλαίσιο του East Med Gas Forum υπογραμμίζοντας: «Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι εδώ και έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υπάρχει διαφάνεια οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι στην κορυφή, έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή», περιέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα