Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από τους πολίτες η ημερομηνία ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης ανέφερε πως οι διαδικασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία ώστε να προετοιμαστεί η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου, που εκτός απροόπτου προγραμματίζεται για το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο η κακοκαιρία «Ελπίδα» δυσκόλεψε την έκδοση και την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως ο Επίσκοπος Κνωσού εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα προλάβουν τις ημερομηνίες, για να γίνει η διαβεβαίωση του Σεβασμιωτάτου εντός της ερχόμενης εβδομάδας στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να μπορεί η ενθρόνιση του να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Ο Επίσκοπος Κνωσού, σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, Θεία Λειτουργία που θα προεξάρχη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και θα λάβουν μέρος κάποιοι εκ των αρχιερέων του νησιού αλλά και κάποιοι επισκέπτες αρχιερείς που θα βρίσκονται εδώ από την Ελλάδα και Ορθόδοξες Εκκλησίες ως εκπρόσωποι. «Η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων δεν μας αφήνει την δυνατότητα να γίνουν τα γεγονότα, αυτά τα εκκλησιαστικά που θα είναι σπουδαία, με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να γίνονται. Καλούμαστε όλοι, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο μας, να τηρήσουμε αυτά που οι συνθήκες επιβάλλουν. Έτσι, ο Σεβασμιότατος είπε εξαρχής ότι επιθυμεί η υποδοχή να γίνει στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά».

Ο Επίσκοπος Κνωσού απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες, επειδή εντός του ναού δεν θα μπορέσει να εισέλθει πλήθος ανθρώπων, μπορούν να βρίσκονται μόνο 200 άνθρωποι και όχι περισσότεροι, για να τηρούνται οι αποστάσεις. Δηλαδή, όσοι πολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν στο γεγονός, να προσέλθουν στον Εσπερινό του Σαββάτου που θα τελεστεί στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου όσο και στη λειτουργία της Κυριακής καθώς τότε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να χαιρετήσει όλους τους ανθρώπους, τον καθένα προσωπικά.

Επίσης, τη Δευτέρα το πρωί, μια «συγκυρία από θεού» όπως την χαρακτήρισε ο Επίσκοπος Κνωσού καθώς είναι η επέτειος Κοιμήσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου του πρώτου αφού ήταν 7 του μήνα, πριν 44 χρόνια όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Ψλαιδάκης εξεδήμησε εις Κύριον.

Εκείνη την ημέρα, ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει θεία λειτουργία στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου και θα τελέσει αμέσως και τρισάγιο επί του τάφου του εκ των προκατόχων του Αρχιεπισκόπου κ. Ευγενίου του πρώτου. Εκεί οι πολίτες θα μπορούν να έρθουν και να συμμετέχουν και να δουν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, όπως επιθυμούν. 

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Κνωσού, υπάρχει ανεπισήμως η ενημέρωση της επιθυμίας του πρωθυπουργού να μετέχει ο ίδιος αυτοπροσώπως στην ακολουθία ενθρονήσεως του νέου Αρχιεπισκόπου, όμως μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο επίσημο από το Μέγαρο Μαξίμου, που να δηλώνει εγγράφως την επιθυμία αυτή. Επίσης, υπάρχει ενημέρωση για την εκπροσώπηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, από δύο Κρητικούς οι οποίοι διακονούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο πρώτος εκπρόσωπος θα είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος με καταγωγή από τη Γέργερη, ο δεύτερος θα είναι ο Ηρακλειώτης Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος.

Ο Αλεξανδρινός Θρόνος και ο προκαθήμενος του κ. Θεόδωρος θα εκπροσωπηθεί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γέροντα Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, η Εκκλησία της Ελλάδος θα ορίσει εντός των ημερών εκπρόσωπο της Μητροπολίτη που θα έλθει στο γεγονός. Η Εκκλησία της Κύπρου θα εκπροσωπηθεί από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και επίσης το Θεοβάδιστο Όρος του Σινά θα εκπροσωπηθεί από τον Αρχιμανδρίτη κ. Πορφύριο.