Κλάους Ρέγκλινγκ: Μετά τον κορωνοϊό θα υπάρξει δημοσιονομικό συμμάζεμα στην Ελλάδα

Πρέπει να διαβάσετε

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει με σύνεση τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει το 2021 και να προχωρήσει στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε πως μετά τον κορωνοϊό θα υπάρξει δημοσιονομικό συμμάζεμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, κάτι που είπε πως είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την Κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία.

«Υλοποιήσαμε δημοσιονομικά και μη μέτρα, για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία, και να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε φάση της παρούσας δοκιμασίας. Μέτρα που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε πως τα μέτρα χρηματοδοτούνται μέσα από την συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας και πως τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν ενισχυθεί στα 37,8 δισ. ευρώ, μέσα από έξι επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις».

«Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη και ενδιαφέρουσα περιοχή του πλανήτη.Σε ένα – στενότερο και ευρύτερο – εξωτερικό περιβάλλον με αβεβαιότητες, εντάσεις και δυνητικούς κινδύνους, που αφορούν βεβαίως, ολόκληρη την Ευρώπη.Εργαζόμαστε συνετά και μεθοδικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες.Να θωρακίσουμε την άμυνα της χώρας.Να διαχειριστούμε επιτυχώς την υγειονομική κρίση, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν», είπε.

Στο σημείο αυτό διατράνωσε την βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει με σύνεση τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021 και να κάνει βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου.

Τέλος, σημείωσε πως οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα απαιτούν ευρύτερες ευρωπαϊκές απαντήσεις και ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εταίρων.

«Και ζητώ, και από αυτή τη θέση, την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων μας στα προαναφερθέντα ζητήματα, που έχουν και έντονη ευρωπαϊκή διάσταση», σημείωσε με νόημα.

Ρέγκλινγκ : Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως οι θεσμοί επικροτούν τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάσχεση των επιπτώσεων του κορωνοϊού και επαίνεσε την χώρα μας για το ότι περιόρισε την εξάπλωση της πανδημίας.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 είναι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις. «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης είναι στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν έδειξε να ανησυχεί για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω της πανδημίας. «Καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος μετατράπηκε σε έλλειμμα», είπε και προσέθεσε: «Αν και δεν είναι ώρα να δούμε το πώς θα εγγυηθούμε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους, ωστόσο πρέπει να ξέρουμε πως θα απαιτηθούν δημοσιονομικές προσπάθειες κάποια στιγμή», ανέφερε σχετικά.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτησε τις προσπάθειες που έγιναν για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και σημείωσε ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στο πλαίσιο της 7ης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για συγκεκριμένους τομείς και ονομάτισε τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, και στην αύξηση του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Υποστήριξε δε πως αν η τάση συνεχιστεί η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη απονομή των συντάξεων στα μέσα του 2021 δεν θα επιτευχθεί.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα