Κινητοποίηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά – Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι

Πρέπει να διαβάσετε

Κάτοικοι της Κρήτης, τουρίστες και πολίτες που έχουν δημιουργήσει την «Κίνηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου», περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, αρχαιολογικής και γεωλογικής σημασίας, πραγματοποίησαν χθες Κυριακή, κινητοποίηση ενάντια στην επιχειρούμενη ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τις τελευταίες μέρες

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερη και όπως συμφωνούν οι περισσότεροι φορείς, κάτοικοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες υπηρεσίες, αποτελεί τοπόσιμο. «Αυτό που χαρακτηρίζει τον κόλπο του Πλακιά μεταξύ άλλων, είναι οι κατακόρυφοι γκρεμοί που είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια ρήγματος που βλέπουμε εκτεθειμένη και μπορούμε να ακουμπήσουμε, ίσως και αυτή η επιφάνεια να συνοδεύεται από άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά. Έχουμε παλιές θέσεις και αναβαθμίδες που μας δείχνουν που ήταν η θάλασσα σε παλιότερες εποχές, την αυλακιά που ήταν η θάλασσα το 365 πριν γίνει ο μεγάλος σεισμός, με αμμοθίνες και είναι αυτό που προσδίδει την ιδιαίτερη αξία και την τουριστική επιπλέον αξία που έχει αυτή η περιοχή».

Προσθέτοντας πως, για όλους αυτούς τους λόγους μέχρι τώρα, η περιοχή αυτή είχε μείνει ανέγγιχτη από διάφορες επεμβάσεις κατασκευής και την παρουσία ανθρώπου.

Ο κ. Φασουλάς εξήγησε πως ο ιδιώτης επενδυτής μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια ανοικοδόμησης για κάποιες υπόσκαφες κατοικίες και ξεκίνησε τα έργα που προκάλεσαν και τις όποιες αντιδράσεις. «Από τη δεκαετία του 1980, σε διάφορες μελέτες είχε γίνει αναφορά ότι η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί προστατευτέα αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι, ούτε υπάρχει το αντίστοιχο ΣΧΟΑΠ στην περιοχή που προβλέπει μια ειδική ζώνη και καθεστώς για το συγκεκριμένο χώρο, που να απαγορεύει την οποιαδήποτε δραστηριότητα κατασκευής και παρουσία ανθρώπου. Εφόσον δεν υπάρχει κάποια προστασία για την περιοχή, συνέβη το γεγονός αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε πως εφόσον ο στόχος και η βούληση όλων των κατοίκων, επισκεπτών, τοπικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να προστατευτεί η περιοχή και δεν έχουν γίνει μεγάλες και ανεπανόρθωτες ζημιές, δεν είναι αργά. «Είναι ήδη εν εξελίξει η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα με τις άδειες και τις εργασίες που έγιναν, κατά τη γνώμη τη δική μας δεν θα έπρεπε να δοθεί άδεια σε αυτό το χώρο, η άδεια ουσιαστικά υποστηρίχθηκε από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο στην Αθήνα, με διαδικασίες εξπρές εκδόθηκε αυτή η άδεια από ότι φαίνεται απέναντι στις αντιδράσεις».

  

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα