Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
23.9 C
ελαφρές νεφώσεις - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κίνδυνος να καταλήξουν στο Δημόσιο ακίνητα του Δήμου Ηρακλείου – Επιστολή στα αρμόδια υπουργεία

Πρέπει να διαβάσετε

Τα πάνω – κάτω έχει φέρει στο Ηράκλειο, η απόφαση να συρρικνωθεί η προθεσμία διόρθωσης των λαθών του κτηματολογίου, από τις 31/12/2026 στις 31/12/2022.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης, εξήγησε πως ενώ τώρα ξεκινάει το κτηματολόγιο για την Π.Ε. Ηρακλείου δηλαδή στις περιοχές της Νέας Αλικαρνασσού, Παλιανή, Γοργολαΐνη και Τέμενος, στο «παλιό» Ηράκλειο, η κτηματογράφηση άρχισε πριν… 20 χρόνια, ολοκληρώθηκε και τώρα λήγει 31/12 η προθεσμία για την διόρθωση των λαθών. 

«Έχουν γίνει πολλά λάθη, με ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις του ίδιου του κτηματολογίου, της εταιρίας δηλαδή, που έκανε την καταγραφή διότι ο νόμος προέβλεπε ότι τα ακίνητα που έχουν δοθεί με κλήρωση σε δήμους, κοινότητες, περνούν στο κτηματολόγιο, με ευθύνη της εταιρίας που συντάσσει το κτηματολόγιο, χωρίς να είναι ανάγκη οι δήμοι και οι κοινότητες να κάνουν κάποια αίτηση» σημείωσε ο κ. Βασιλάκης.

Επεσήμανε δε, πως πολλοί δημότες που κατέχουν αυθαιρέτως δημοτικά ακίνητα, τα δήλωσαν δικά τους ή δεν τα δήλωσαν καθόλου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν για το Δήμο Ηρακλείου, αν λήξει η προθεσμία. «Κάναμε μια επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους παρακαλέσαμε αφενός να ισχύσει η προθεσμία 31/12/2026, όπως προβλεπόταν αρχικά και δεύτερον να μας ενισχύσουν οικονομικά και να μας επιτρέψουν να προσλάβουμε προσωπικό ώστε να μπορούμε εγκαίρως να τακτοποιήσουμε τις εγγραφές αυτές».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, το κτηματολόγιο αφορά τον Δήμο Ηρακλείου και την κοινότητα Βασιλειών, όπου εκεί εκτιμάται – αν και δεν έχουν μετρηθεί ακριβώς – πως οι διορθώσεις δεν αποκλείεται να ξεπερνούν ή και να φτάνουν τις 2.000. «Φανταστείτε ένα δρόμο που ξεκινάει από το Βενιζέλειο και πάει στις Βασιλειές, και οι πάροδοι τον έχουν δηλώσει ως δικό τους. Εκεί ας πούμε ότι είναι εκατοντάδες οι διορθώσεις. Πρέπει μια – μια δήλωση δημότη, να αντικρουστεί με μια δήλωση του Δήμου. Ο νόμος λέει ότι όσα είναι αγνώστου ιδιοκτήτη περνούν στο δημόσιο, όσα φαίνεται να είναι σε ιδιώτες, εκεί θα μπορέσουμε αργότερα να προσφύγουμε».

Κλείνοντας, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε πως κάθε άλλο… παρά συνωστισμός δεν γίνεται στο Κτηματολόγιο, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κάποια πληροφορία από τα αρμόδια υπουργεία ή την Διεύθυνση του Κτηματολογίου που να κάνει λόγο για παράταση. «Θα έλεγα στους πολίτες, ότι έχουν ακόμη μερικές ημέρες, να πάνε και να δηλώσουν τα ακίνητα τους».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα