Κίνα: Ανακάμπτει ο εσωτερικός τουρισμός

Πρέπει να διαβάσετε

Σχεδόν ένα τέταρτο περισσότερες εγχώριες μετακινήσεις για τουριστικούς λόγους έγιναν φέτος στην Κίνα κατά τις αργίες του σεληνιακού νέου έτους, ενώ τα ταξίδια στο εξωτερικό υπερδιπλασιάστηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εβδομάδας αργιών, ύστερα από τον τερματισμό των περιορισμών της COVID-19. Από τη στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος αποφάσισε να ανακαλέσει πλήρως την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό και να επιτρέψει στους Κινέζους να κινούνται ελεύθερα τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας, η κίνηση παρουσιάζει θεαματική αύξηση, ακριβώς επειδή οι Κινέζοι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν τα τελευταία τρία χρόνια.

Συνολικά έγιναν 308 εκατ. ταξίδια για τουριστικούς λόγους εντός της Κίνας κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, αυξημένα κατά 23,1% συγκριτικά με τις αργίες του σεληνιακού νέου έτους το 2022 και κατά 88,6% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η Κίνα άρχισε τον Δεκέμβριο να ανακαλεί με ραγδαίο ρυθμό τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει στο πλαίσιο της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» στον κορωνοϊό, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια με περιόδους εκτεταμένων lockdowns στις πόλεις, βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη δυνατότητα των Κινέζων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, όλα δείχνουν πως οδηγεί ήδη σε νέο κύμα φυγής από τη χώρα και συνεπακόλουθης φυγής κεφαλαίων. Κι αυτό γιατί οι πλούσιοι Κινέζοι που επιλέγουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό, παίρνουν μαζί μεγάλα κεφάλαια, ενώ πολλοί άλλοι μεταφέρουν χρήματα για να τα επενδύσουν σε ακίνητα και τίτλους του εξωτερικού, ακόμη κι αν δεν πρόκειται να εγκατασταθούν σε χώρα του εξωτερικού. Οι εκροές κεφαλαίων αναμένεται να υπερβούν φέτος τα 150 δισ. δολ. στα οποία ανέρχονταν το τελευταίο έτος προ πανδημίας. Τώρα το κύμα μετανάστευσης εκτιμάται πως θα είναι μεγαλύτερο, καθώς έχει προηγηθεί η εκστρατεία καθυπόταξης των κινεζικών κολοσσών, προσωπική πολιτική επιλογή του προέδρου Σι Τζιπίνγκ, ενώ το τελευταίο κύμα της πανδημίας και η έξαρση των κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων έχει φέρει στην επιφάνεια την ανεπάρκεια του κρατικού συστήματος υγείας. Περίπου 10.800 Κινέζοι μετανάστευσαν στη διάρκεια του 2022 και ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός μαζικής εξόδου πολιτών που έχει καταγραφεί μετά το 2019.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα