Συνολικά 11 μεταλλωρύχους έχουν καταφέρει να διαδώσουν τα σωστικά συνεργεία που εργάζονται εδώ και 14 ημέρες με τον απεγκλωβισμό των 22 εργατών που παραμένουν κάτω από την γη μετά από υπόγεια έκρηξη σε χρυσορυχείο στην Κίνα.

Την είδηση της διάσωσης των μεταλλωρύχων μεταδόθηκε από το κρατικό δίκτυο CCTV, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται και τουλάχιστον τέσσερις ακόμη μεταλλωρύχοι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να μένουν ζωντανοί κάτω από τα έγκατα της γης.

Οπτικό υλικό δείχνει τη διάσωση του πρώτου μεταλλωρύχου, ο οποίος σύμφωνα με το CCTV ήταν εξαιρετικά αδύναμος. Οι διασώστες τύλιξαν τον άνδρα, που μετά βίας ανταποκρινόταν, με μια κουβέρτα, πριν τον μεταφέρουν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Αργότερα, άλλοι τρεις ανθρακωρύχοι απομακρύνθηκαν από ένα διαφορετικό τμήμα του ορυχείου, συμπεριλαμβανομένου ενός τραυματία.

Ένας ανθρακωρύχος έχει πεθάνει και 11 δεν έχουν έλθει σε επαφή με ομάδες διάσωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Xinhua από την περασμένη εβδομάδα.

Η έκρηξη στο χρυσωρυχείο, στην επαρχία Σαντόνγκ, έγινε τα ξημερώματα της 10ης προς 11η Ιανουαρίου, καταστρέφοντας τμήματα των στοών και το σύστημα επικοινωνίας με την επιφάνεια και παγιδεύοντάς τους αρκετές εκατοντάδες μέτρα στα έγκατα της γης,

Χθες το CCTV είχε μεταδώσει ότι τα σωστικά συνεργεία υπολόγιζαν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να απεγκλωβίσουν τους 10 από τους μεταλλωρύχους.

Πηγή: cnn.gr