Νέα σενάρια για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν και την πιθανότητα να υπεβλήθη σε κάποια σημαντική χειρουργική επέμβαση στη διάρκεια της απουσίας του από το προσκήνιο για περίπου τρεις εβδομάδες πυροδοτεί ένα μυστηριώδες σημάδι στο δεξί του χέρι.

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο KCTV διακρίνεται ο Κιμ να εγκαινιάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων στη Σουντσόν της Βόρειας Κορέας. Αλλά ακόμη κι αν οι φωτογραφίες αυτές «απάντησαν» στο όργιο φημών για τον θάνατό του, πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τους λόγους της παρατεταμένης «εξαφάνισης» του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σημάδι από πρόσφατη εγχείρηση στο χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν;

Το KCTV έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο με τον Κιμ να περιφέρεται μ’ ένα αμαξίδιο γκολφ στις εγκαταστάσεις του εν λόγω εργοστασίου. Σύμφωνα με το NK News ένα σκούρο σημάδι στο δεξί του χέρι, που δεν υπήρχε στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του στις 11 Απριλίου, ίσως αποτελεί ένδειξη μιας πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης, παρά τα όσα υποστήριξε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος. Επικαλούμενο ιατρικούς εμπειρογνώμονες το NK News υποστηρίζει ότι το σημάδι φαίνεται ότι συνδέεται με μια  καρδιαγγειακή επέμβαση «Μοιάζει με παρακέντηση αρτηρίας … [που] χρησιμοποιείται συχνά για πρόσβαση στις στεφανιαίες αρτηρίες για τοποθέτηση στεντ. Φαίνεται ότι είναι περίπου μιας εβδομάδας. Είναι δύσκολο να το πούμε κοιτάζοντας φωτογραφίες, αλλά φαίνεται μεσαίου μεγέθους. Δεν είναι ενδοφλέβιο τρύπημα, που δεν θα άφηνε τέτοιο σημάδι», ανέφερε το NK News επικαλούμενο Αμερικανό γιατρό, που δεν κατονομάζει.

Ενώ ένας άλλος χειρουργός από τη Νότια Κορέα φέρεται, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, να είπε: «Το σημάδι στο χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται πιο εύλογο να είναι αποτέλεσμα μιας επέμβασης ή από διαγνωστική εξέταση από μια επέμβαση για καρδιακό πρόβλημα, δεδομένου ότι υπάρχει ιστορικό τέτοιων προβλημάτων στην οικογένεια του Κιμ».

Το ιστορικό της καρδιοπάθειας του Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι φήμες για την «πολύ κακή κατάσταση της υγείας» της Κιμ εμφανίστηκε λίγο μετά το ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστότοπου Daily NK που εδρεύει στη Σεούλ, ότι ο Βορειοκορεάτης δυνάστης είχε υποβληθεί σε καρδιαγγειακή επέμβαση στις 12 Απριλίου. To δίκτυο ανέφερε μάλιστα ότι ο Κιμ χρειάστηκε την επέμβαση «λόγω του υπερβολικού του βάρους, της υπερκόπωσης και του γεγονότος ότι είναι μανιώδης καπνιστής». Κι υποστήριξε ότι ο Κιμ αναρρώνει σε βίλα στην κομητεία Χιανγκσάν της Β. Κορέας. Σύντομα κυκλοφόρησαν φήμες ότι η εγχείρηση αυτή δεν πήγε καλά κι ο δικτάτορας είναι νεκρός ή σε κωματώδη κατάσταση.

Ωστόσο, ένας από τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες διατύπωσε μια διαφορετική άποψη. Ο καρδιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Τζέσιον Χ. Γουόσφαϊ είπε ότι «από τις φωτογραφίες αυτές το σημάδι αυτό δεν φαίνεται να είναι από παρακέντηση της δεξιάς κερκιδικής αρτηρίας. Είναι λάθος η θέση και η εμφάνισή του σε μια τέτοια περίπτωση. Πιστεύω ότι μάλλον δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο γιατί κανονικά θα γινόταν πιο κοντά στον αντίχειρα».

Η οικογένεια του Κιμ έχει ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ιλ,  και ο παππούς του και  ιδρυτής της κυβερνώσας δυναστείας της Β. Κορεάς, Κιμ Ιλ Σουνγκ πέθαναν από καρδιακή προσβολή. Ο 36χρονος – όπως πιστεύεται – Κιμ ζυγίζει κάπου 150 κιλά και είναι μανιώδης καπνιστής, που καπνίζει κάπου τέσσερα πακέτα τσιγάρα ημερησίως.

Πηγή: iefimerida.gr