Κικίλιας: Το «brand Ελλάδα» είναι στα πέντε πρώτα του κόσμου

Για μεγάλες προκλήσεις στον τουριστικό κλάδο, αλλά και εξαιρετικά νούμερα κρατήσεων για τη φετινή χρονιά που προμηνύουν θετικά αποτελέσματα, μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού, βρέθηκε καλεσμένος το πρωί της Παρασκευής (27/1) σε εκπομπή της ΕΡΤ, και μίλησε αναλυτικά για όσα πρόκειται να συναντήσει ο τουριστικός κλάδος αυτή τη χρονιά.

«Είναι μεγάλο επίτευγμα όλων των ανθρώπων του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής, του εμπορικού κόσμου, των ιδιωτών και του ΕΟΤ που κάνει καμπάνια δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Νομίζω ότι η εικόνα στα καταστήματα, στα ταβερνάκια, στα μαγαζάκια, στα παγωτατζίδικο, στα μαγαζιά που πουλάνε ρούχα, στα ξενοδοχεία μας στην Αθήνα δίνει άλλη δυναμική στην πρωτεύουσα» ανέφερε αρχικά ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στους ξένους τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα όλο τον χρόνο.

Σχετικά με τη χώρα μας, την οποία επέλεξαν ως κορυφαίο προορισμό οι Αμερικανοί, ο υπουργός σημείωσε ότι «η τελευταία (απευθείας) πτήση της Delta ήταν στις 10 Γενάρη και ξεκινάει στις 11 Μάρτη με 56 πτήσεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από την Αμερική και τον Καναδά. Το 2023 περιμένουμε παραπάνω από 1 εκατ. ταξιδιώτες και πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα».

Μιλώντας για τους ταξιδιώτες από την Αμερική, σχολίασε ότι η αγοραστική τους δύναμη είναι μεγάλη καθώς θεωρούνται ταξιδιώτες υψηλού ποιοτικού στάτους μια και δαπανούν αρκετά και μένουν αρκετές ημέρες στους προορισμούς που επιλέγουν.

«Καθώς εξελίσσεται ο χειμώνας θα προστίθενται κι άλλες πτήσεις. Αυτά τα οποία υπολογίζουν οι άνθρωποι της αγοράς ως έσοδα θα είναι πολύ πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2023 από τους ταξιδιώτες και τουρίστες από την Αμερική για την Αθήνα» σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως, «οκτώ στις δέκα επενδύσεις πλέον είναι τουριστικές στη χώρα, επενδύσεις υποδομών αλλά και σε ξενοδοχεία και resort» ανέφερε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για την εγχώρια ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στον τουρισμό σημείωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο καλύπτονται από τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αύξηση 10,7% για τα επόμενα δύο χρόνια. «Έχουμε πολλές ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό», συμπλήρωσε.

«Είμαστε φειδωλοί στο να πούμε τα νούμερα των προκρατήσεων για το ’23, μήπως και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή πλησιάζουν οι εκλογές πρόκειται για κάποια προεκλογική καμπάνια. Είναι εξαιρετικά τα νούμερα των προκρατήσεων. Είναι πολύ ισχυρή δυναμική. Το «brand Ελλάδα» είναι στα πέντε πρώτα του κόσμου.

Έχει γίνει πολύ σκληρή δουλειά μέσα σε πολλαπλές κρίσεις» δήλωσε ο κ. Κικίλιας ο οποίος αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος αλλά και οι πολίτες. Και όπως τόνισε, παρά την κλειστή κινεζική και ρωσική αγορά το 2022 και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τα έσοδα πλησιάζουν τα 18 δισ. ευρώ πέρυσι.

«Η λαϊκή οικονομία της χώρας, ο τουρισμός, δεν είναι στον αυτόματο πιλότο. Αν ήταν πολλά δεινά θα είχαν συμβεί. Είναι μια πολύ σκληρή, ομαδική και συλλογική δουλειά όλων» δήλωσε επίσης.

Ο κ. Κικίλιας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι βιώσιμο το τουριστικό μοντέλο στο οποίο στηρίζονται δημοφιλείς προορισμοί όπως Σαντορίνη και Μύκονος δήλωσε ότι «με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι προφανές ότι κτίζουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο».

O υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στις πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας για τις παρακολουθήσεις λέγοντας ότι «η εικόνα λάσπης, πολύ υψηλών τόνων, εκατέρωθεν προσωπικών κατηγοριών και ο τρόπος με τον οποίο η μείζονα αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα εργαλειοποίησει ένα θέμα -προφανώς σε προεκλογικό χρόνο- για λόγους τακτικισμού είναι πολύ πολύ άσχημο. Δεν με εκφράζει, δεν μου αρέσει και δεν με αντιπροσωπεύει».

Ειδικότερα κ. Κικίλιας υποστήριξε στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ ότι «οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δεν θέλουν να χυθεί φως σε μια πολύ σημαντική και πολύ σοβαρή υπόθεση» στην οποία όπως διευκρίνισε, «ο πρωθυπουργός πριν από έξι μήνες πήρε δύσκολες αποφάσεις και ο ίδιος κίνησε τις διαδικασίες και ως προς την ελληνική δικαιοσύνη και ως προς το ελληνικό Κοινοβούλιο, για να διερευνήσει και ως προς αυτούς που θεωρητικά έχουν την πολιτική ευθύνη».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και ότι με θεσμικό τρόπο πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η έρευνα και να καταλήξει η ελληνική Δικαιοσύνη και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

«Σε αυτού του είδους τα θεσμικά θέματα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στη δικαιοσύνη και παντού υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αυτές δεν μπορούν να μετακινηθούν για προεκλογικούς λόγους. Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει θεσμικά να αναζητήσουμε την απάντηση και αυτή την απάντηση να την αποδεχτούμε όλοι αλλιώς οδηγούμε την κοινωνία σε πόλωση», κατέληξε.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα