Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στις ηλικίες 65 και άνω αναμένεται να εισηγηθεί σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ανταπόκριση του ΕΣΥ στις σκληρές συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η σχετική εισήγηση αναμένεται να γίνει βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Ως προς την εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως αύριο, Πέμπτη, θα ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμούς και μέχρι το τέλος του μήνα, θα φτάσουμε το 1.700.000 εμβολιασμούς.

«Η ‘επιχείρηση Ελευθερία’ προχωρά ομαλά. Οι πολίτες εξυπηρετούνται με ασφάλεια και σεβασμό, σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, υγειονομική διαδικασία. Τα εμβόλια ήδη χτίζουν σταδιακά τείχος ανοσίας για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο. Η ελπίδα είναι εδώ» επισήμανε.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τον Απρίλιο αναμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, τονίζοντας πως σε σημερινή αλληλογραφία η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον μήνα Απρίλιο θα ξεπεράσουν το 1.000.000.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εγκρίνει στις αρχές Φεβρουαρίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες έως και 64 ετών, ελλείψει επαρκών δεδομένων -τη συγκεκριμένη περίοδο- για την αποτελεσματικότητά του στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ανάλογη τακτική είχε ακολουθηθεί και από αρκετές άλλες χώρες, εντούτοις πλέον, και με μεγαλύτερα δεδομένα στη διάθεσή τους, πολλές χώρες ανάβουν το «πράσινο φως» και για τις ηλικίες 65 και άνω -με τελευταίο παράδειγμα σήμερα, Τετάρτη, την Αυστρία.

Πηγή: cnn.gr