Κι εσύ ρε Γκρούεζα τι δουλειά κάνεις; Πώς ζεις; -Μα εγώ είμαι του κόμματος!

Γέμισε πάλι Γκρούεζες ο τόπος το τελευταίο διάστημα. Κι όποτε τους βλέπουμε θυμόμαστε την ατάκα στη θρυλική σκηνή

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Πέρασαν ήδη 60 και πλέον χρόνια από τότε που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες μια εμβληματική ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Αλέκος Σακελλάριος. Σάρωσε από την πρώτη στιγμή στα εισιτήρια, ακόμη και τώρα όταν παίζεται για χιλιοστή φορά δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη δεις και να μην την απολαύσεις!

«Υπάρχει και Φιλότιμο»- λίγοι μπορεί να θυμούνται τον τίτλο της, αλλά ξέρουν απ’ έξω τους διαλόγους, απολαμβάνουν τους τεράστιους ηθοποιούς , γελάνε (πικρά) με τα όσα μηνύματα περνά η ταινία την οποία είναι αλήθεια απογείωσαν ο Κωνσταντάρας, ο Παπαγιαννόπουλος και το ευρηματικό σενάριο, το οποίο δεν ήταν τίποτα άλλο από τα όσα συνέβαιναν επί δεκαετίες στην ελληνική κοινωνική και πολιτική ζωή. Και δυστυχώς συμβαίνουν ακόμη!

Αυτό κάνει την ταινία τόσο μοναδική. Η ευθύτητα, η απλότητα και ο κυνισμός με τα οποία παρουσιάζει την ελληνική κοινωνία! Ο υπουργός- πολιτικός μέντορας με τους συνεργάτες, τον γραμματέα που τα κλωθογυρίζει όλα, τους ψηφοφόρους και τον Γκρούεζα, που επίσης τα κανονίζει όλα «στην επαρχία»!

Στο τέλος βέβαια η ταινία κάνει ένα σκόντο. Απαλλάσσει τον Μαυρογιαλούρο από την… αμαρτία, έστω και στο τέλος εκείνος εμφανίζεται μετανιωμένος για τα όσα έκανε ή δεν πήρε χαμπάρι, θέλει να είναι καθαρός και παραιτείται. Κι εκεί κρύβεται το μυστικό. Ότι φεύγει αυτός που είναι καθαρός και… δεν κατάλαβε, αλλά ένα άλλο λαμόγιο, ένας άλλος Μαυρογιαλούρος θα μπει στη θέση του. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι σήμερα… Το ξέρουμε, το βλέπουμε.

Για την κοινωνία όμως άλλο είναι το κεντρικό πρόσωπο. Ο Γκρούεζας. Αυτός δεν θα πεθάνει ποτέ ως χαρακτήρας. Τον βλέπετε δίπλα σας, κυκλοφορεί ανάμεσά μας, είναι στον μικρόκοσμό μας. Δεν κάνει καμιά δουλειά, δεν ξέρουμε από τι και με τι ζει. Αλλά κυκλοφορεί με πανάκριβο αυτοκίνητο, έχει τριώροφο και ένα-δυο εξοχικά στα χωριά του και όχι μόνο. Γέμισε πάλι Γκρούεζες ο τόπος το τελευταίο διάστημα. Κι όποτε τους βλέπουμε θυμόμαστε την ατάκα στη θρυλική σκηνή: Κι εσύ ρε Γκρούεζα τι δουλειά κάνεις; Πώς ζεις; για να πάρει την αποστομωτική απάντηση: «Μα εγώ είμαι του κόμματος, κύριε υπουργέ!»

Προηγούμενο

Πότε και πού θα δείτε την πρεμιέρα της Μαρίας Σάκκαρη στο US Open

Επόμενο

Από σήμερα οι αιτήσεις εγγραφής στις ΣΑΕΚ του υπουργείου Παιδείας

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Κλείνω τα μάτια!

Κι επειδή είναι καλοκαίρι και μιας και μπαίνει αισίως ο Αύγουστος σε λίγες ημέρες, κατ’ επιλογή το εν…