ΚΕΘΕΑ: Διπλή καίρια παρέμβαση της Ελ.Βατσινά στη Βουλή

Πρέπει να διαβάσετε

Δύο πτυχές της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ αναδεικνύει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά με επίκαιρη ερώτηση και αναφορά που κατέθεσε. Η κ.Βατσινά θέτει αφενός τις αντιδράσεις για τη ιατρικοποίηση του χώρου της πρόληψης και απεξάρτησης μέσω της δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Προλήψεων, κι αφετέρου την αναγκαία – πλέον – συνεργασία της Εκπαίδευσης με το ΚΕΘΕΑ στο κομμάτι της πρόληψης.

Η επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων κα Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη έχει ως θέμα την ένταξη τακτικών προγραμμάτων πρόληψης από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στα σχολεία του Ηρακλείου, καθώς έχουν αυξηθεί τα αιτήματα φορέων των σχολείων της πόλης του Ηρακλείου για ουσιαστική στήριξη της σχολικής κοινότητας στον τομέα της πρόληψης εξαρτήσεων, με δεδομένο – βάσει στοιχείων – ότι καταγράφεται σπουδαία αύξηση του ποσοστού των εξαρτήσεων σε ολοένα και μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

Ως εκ τούτου, η κ.Βατσινά, απευθυνόμενη στον Υπουργό ζητά να προωθηθεί το αίτημα για συνεργασία του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη με τις σχολικές κοινότητες και την άμεση υλοποίηση του αιτήματος για την εφαρμογή τακτικών προγραμμάτων πρόληψης στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η Ελένη Βατσινά, όμως, θέτει επί τάπητος άλλη μία πτυχή που άπτεται της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, η οποία θα επηρεαστεί άμεσα από το σχεδιαζόμενο Ενιαίο Φορέα Εξαρτήσεων. “Με τις ως σήμερα διαρροές, σχεδιάζετε με απαράδεκτο και αναίτιο τρόπο την ιατρικοποίηση της απεξάρτησης” – σχολιάζει η βουλευτής, σε αναφορά που καταθέτει προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία παραθέτει ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.

Όπως σημειώνει στην αναφορά της “η διοικητική ενοποίηση του ΚΕΘΕΑ, με φορείς χορήγησης φαρμακευτικών υποκατάστατων, όπως ο ΟΚΑΝΑ ουσιαστικά απομακρύνει την οικειοθελή προσβασιμότητα στο ΚΕΘΕΑ, επιτυγχάνοντας τελικά μια διοικητική ένωση ανόμοιων Υπηρεσιών, με αμφίβολα αποτελέσματα στο χώρο της πρόληψης και της επανένταξης”.

Επισημαίνεται παράλληλα, ότι συγκεκριμένα στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη,στο Ηράκλειο, όπου κάθε μήνα πάνω από 1.000 άνθρωποι από την Κρήτη και το νότιο Αιγαίου βρίσκουν συμπαράσταση, περίπου οι μισές περιπτώσεις εξάρτησης δεν αφορούν σε ουσίες αλλά σε αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο, πορνογραφικό υλικό.

Ως εκ τούτου, η κ.Βατσινά καλεί τον Υπουργό αφενός να στελεχώσει πλήρως το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη κι αφετέρου να αποσύρει κάθε διάταξη που θα ενοποιήσει ανόμοιες υπηρεσίες σε Ενιαίο Φορέα Εξαρτήσεων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα