Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Έντονη δραστηριότητα το 2022 με μπαράζ ελέγχων και πρόστιμα

Έντονη δραστηριότητα όχι μόνο στην καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων (ναρκωτικά, λαθραία προϊόντα) αλλά και στον τομέα της ασφάλειας – ναυσιπλοΐας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της επιθεώρησης των εμπορικών πλοίων είχαν κατά το προηγούμενο έτος τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι επιθεωρήσεις στα πλοία τη χρονιά που μας πέρασε (2022) ξεπέρασαν τις 120. Συγκεκριμένα, έγιναν 121 επιθεωρήσεις στο λιμάνι του Ηρακλείου (πλοία ελληνικής και ξένης σημαίας, επιβατηγά, τουριστικά, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά πλοία κοκ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, από τις συνολικά 121 επιθεωρήσεις που έγιναν, οι λιμενικοί που συμμετείχαν στους ελέγχους, προχώρησαν σε 12 απαγορεύσεις απόπλου, λόγω των σημαντικών ευρημάτων που εντόπισαν και παρατηρήσεων που έκαναν σε διάφορους τομείς, όπως το ναυτιλιακό τομέα, τον τομέα ενδιαίτησης κοκ.

Παράλληλα από τις 121 επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, προέκυψαν 30 παραβάσεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά ανέρχονται περίπου στις 45 χιλιάδες ευρώ.

Σημαντικά ήταν, όμως, και τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούσαν στις παραβάσεις του ωραρίου του προσωπικού των πλοίων, τα οποία ελέγχθηκαν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τμήμα ελέγχου στα πλοία ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρείται το ωράριο εργασίας των πληρωμάτων, στοιχείο που σχετίζεται και με την ασφάλεια- ναυσιπλοΐα. Οι έλεγχοι που έγιναν σε αυτό το πεδίο έφτασαν τους 163 για την οργάνωση χρόνου εργασίας των ναυτικών. Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 81 παραβάσεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται σε 28 χιλιάδες ευρώ.

Φέτος

Αν και ακόμη βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του 2023 οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του λιμεναρχείου Ηρακλείου έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους στα πλοία που δένουν στο λιμάνι της πόλης.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέχρι και σήμερα, είχαν πραγματοποιηθεί εφτά επιθεωρήσεις πλοίων. Από τις επιθεωρήσεις αυτές οι διενεργούντες τον έλεγχο προχώρησαν, ήδη, σε δύο απαγορεύσεις απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου. Επίσης, προέκυψαν 14 παραβάσεις μετά από τους ελέγχους που προηγήθηκαν και το ύψος των προστίμων μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 35 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές από το ΚΛΗ, το ύψος των προστίμων θα αυξηθεί και εκτιμάται να ξεπεράσεις τις 50 χιλιάδες ευρώ, καθώς οι 35 χιλιάδες που έχουν βεβαιωθεί, αφορούν στην αξιολόγηση των περίπου μισών προστίμων που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εκτός από το τοπικό κλιμάκιο επιθεώρησης πλοίων του Λιμεναρχείου, στο ΚΛΗ εδρεύει και κεντρικό γραφείο επιθεώρησης πλοίων, το οποίο έχε αναλάβει τους ελέγχους σε πλοία που έχουν ξένη σημαία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα