Κεγκέρογλου: Συνταξιούχοι του ΟΓΑ βαριά ασθενείς και μονίμως κλινήρεις δεν δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας

Πρέπει να διαβάσετε

Mε ερώτηση προς το Υπουργείo Εργασίας, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του τ.ΟΓΑ, βαριά ασθενείς και μονίμως κλινήρεις δεν δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας και ζητά:

α) την θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ ως προς τις προϋποθέσεις χορήγησης και το ύψος του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, με συμπερίληψη των συνταξιούχων τ.ΟΓΑ.

β)την χορήγηση του επιδόματος σε όλους του συνταξιούχους, ανεξάρτητα από την αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), οι οποίοι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν τις ίδιες ανάγκες συμπαράστασης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μεταξύ των σκοπών της θεσμοθέτησης ενός φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την ένταξη σε αυτόν των πολλών προϋπαρχόντων ασφαλιστικών φορέων, τέθηκε η υπέρβαση της κατακερματισμένης νομοθεσίας, η αποκατάσταση της ισονομίας όλων των Ελλήνων και, τελικά, η ενίσχυση του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Προς την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών κρίθηκαν απαραίτητες η θέσπιση κοινών-ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους μέσω της σύνταξης Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών, ενιαίοι κανόνες που ακόμη δεν έχουν θεσπισθεί. Αντίθετα, ωστόσο, έξι χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου -που ως αντιπολίτευση καταγγέλλατε, αλλά ως Κυβέρνηση εφαρμόζετε με επουσιώδεις αλλαγές- οι ανισότητες στις παροχές μεταξύ ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ συνεχίζονται και διευρύνονται.

Ενδεικτικό παράδειγμα της άνισης αυτής αντιμετώπισης των ασφαλισμένων αποτελεί το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, αφού τα δικαιοδόχα πρόσωπα και το ύψος του επιδόματος απολύτου αναπηρίας διαφέρουν ανάλογα με το χρόνο ένταξης στην ασφάλιση (ασφαλισμένοι προ της 1/1/1993 και ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και εφεξής) και τον (πρώην) ασφαλιστικό φορέα.

Εκτός των δικαιοδόχων του ανωτέρω επιδόματος προσώπων παραμένουν οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος του ΟΓΑ, παρά το πραγματικό γεγονός ότι σε πολλούς εξ αυτών –ανεξαρτήτως της αιτίας της σύνταξης που λαμβάνουν- η υγεία τους μετά τη συνταξιοδότησή τους έχει επιδεινωθεί δραματικά και χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου.

Επειδή ο αποκλεισμός των συνταξιούχων λόγω γήρατος δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, δηλαδή την η ανακούφιση ατόµων, των οποίων η κατάσταση της υγείας είναι τόσο σοβαρή, ώστε εξαρτώνται διαρκώς από τη συµπαράσταση άλλου προσώπου.

Επειδή είναι αντικειμενικό γεγονός ότι τα ίδια προβλήματα «εξάρτησης» αντιμετωπίζει κάθε συνταξιούχος σε κατάσταση απόλυτης αναπηρίας, ανεξαρτήτως του εάν η σύνταξη που λαμβάνει είναι γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, καθώς και του πότε βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή πριν από ή µετά τη συνταξιοδότησή του,
Επειδή οι συνταξιούχοι γήρατος έχουν συνεισφέρει στη χρηµατοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης κατά το µεγαλύτερο µέρος της ζωής τους, έχοντας την εύλογη προσδοκία ότι το ασφαλιστικό σύστηµα, εφόσον επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος της απόλυτης αναπηρίας, θα ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, σε ισότιµη βάση µε ασφαλισµένους αναπηρίας και θανάτου καθώς και τους τυφλούς συνταξιούχους γήρατος που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση από άποψη υγείας και ανάγκης για κοινωνική στήριξη.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

– Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του άρθρου 11 του ν. 4387/2016, δηλαδή τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ ως προς τις προϋποθέσεις χορήγησης και το ύψος του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας;
– Προτίθεσθε να εξετάσετε τη χορήγηση του επιδόματος σε όλους του συνταξιούχους, ανεξάρτητα από την αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), οι οποίοι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν τις ίδιες ανάγκες συμπαράστασης;».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα