Καββαθάς: Αν δεν τηρηθούν 3 προϋποθέσεις να μην ανοίξει η εστίαση

Πρέπει να διαβάσετε

Eξτρα ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στον κλάδο της εστίασηςμείωση του ΦΠΑ στο 6%  στα τρόφιμα και ρύθμιση-ακόμη και κούρεμα– χρεών ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Στόχος των μέτρων στήριξης να βγουν ζωντανές όσο το δυνατόν περισσότερες εστίασης μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις 10 Φεβρουαρίου η πλευρά των εστιατόρων δεσμεύτηκε να καταθέσει βιώσιμη και ασφαλή πρόταση στην κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα για το άνοιγμα του κλάδου αλλά με ποιο τρόπο αυτά θα μπορούσαν να ανεβάσουν ρολά. «Αυτή τη στιγμή δεν το συζητάμε γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Η δική μας θέση είναι ότι αν δεν μπορεί να λειτουργήσει το 50% του εσωτερικού χώρου της συνολικής δυναμικότητας του καταστήματος δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει η εστίαση». Αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους τόνισε ότι είναι μια μη βιώσιμη λύση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η εστίαση να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Απορρίπτεται. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το σχέδιο. Η εστίαση όταν θα ανοίξει, αυτό θα γίνει και μέσα και έξω» είπε στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς και αναρωτήθηκε: «να ανοίξεις για να μαζέψεις χρέη;  Η οποιαδήποτε απέλπιδα προσπάθεια από ορισμένους να ανοίξουν έστω και έτσι δεν θα οδηγήσει πουθενά. Θα κλείσουν γιατί οικονομικοτεχνικά θα μπαίνουν μέσα. Και δεν έχει κανένα λόγο κάποιος να μπαίνει μέσα». Σε ό,τι αφορά τα θερμαντικά σώματα οι εστιάτορες εξήγησαν στον υπουργό Οικονομικών ότι αυτά δεν επαρκούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες. «Αν βρέξει τι θα κάνουμε, αν έχει αέρα τι θα γίνει;».

Το 43% του κλάδου φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει

Στο μεταξύ, ήδη όπως είπε ο κ. Καββαθάς έχουν εμφανιστεί τα πρώτα λουκέτα τόσο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε περιφερειακές πόλεις. Από τις έρευνες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας το 43% του κλάδου της εστίασης φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει. Στη συνάντηση με τον υπουργό τέθηκαν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ρευστότητα και την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης του κλάδου. Στο τραπέζι έπεσε και ο αλγόριθμος της επιστρεπτέας προκαταβολής έτσι ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία να αποκτήσουν ρευστότητα για όσο καιρό ακόμη θα παραμείνουν κλειστές. Παράλληλα συζητήθηκε και ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης του κλάδου είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους.

Μεταξύ των δύο πλευρών τέθηκε και το θέμα των ρυθμίσεων και του κουρέματος των χρεών, της επανένταξης στις 120 δόσεις και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο 6% στα τρόφιμα. Ζητήθηκε επίσης να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε τμήματα του κλάδου που έχουν υποστεί σημαντική ζημιά, όπως είναι τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα κλαμπ, τα catering τα οποία έχουν μηδενίσει τους τζίρους τους.  Ο υπουργός, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και δεσμεύτηκε να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για τη στήριξή του.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα