Κατώτατος μισθός: Πότε θα ανακοινωθεί η αύξηση – Πού θα κυμανθεί

Εντός της εβδομάδας πρόκειται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, όπως προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για τον κατώτατο μισθό και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου».

Πού θα κυμανθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου θα κυμανθεί μεταξύ 760 και 780 ευρώ, από 713 που είναι σήμερα.

Δηλαδή, το ποσοστό της αύξησης θα είναι 7,50% έως 7,75% (στο ύψος δηλαδή της αύξησης των συντάξεων), ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και το  9%-9,6% (πληθωρισμός 2022).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει με βάση τα σενάρια ότι ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, θα αυξηθεί στα επίπεδα των 768 ευρώ (+7,75%) η 780 ευρώ (+ 9%), άρα η αύξηση θα είναι από 40 – 70 ευρώ, μεικτά.

Ποια επιδόματα αυξάνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ και στα 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Ετσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)  προτάσσει ως επιτακτική ανάγκη την αναπροσαρμογή των κατώτατων μισθών, όχι με μεμονωμένες αποφάσεις, αλλά στα πλαίσια ενός μόνιμου μηχανισμού που θα έχει τη συμμετοχή και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα