Κατώτατος μισθός: Πόσο πιθανή είναι η διπλή αύξηση, πού μπορεί να φτάσει

Mοντέλο τμηματικής αύξησης του κατώτατου μισθού κάθε εξάμηνο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2022 να προσεγγίσει τα 700 ευρώ το μήνα, προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η πρώτη νομοθετημένη αύξηση κατά 2% στις αρχές του νέου έτους θα οδηγήσει τις κατώτατες απολαβές στα 663 ευρώ, ενώ για το β’ εξάμηνο δρομολογείται – με βάση τα σενάρια – νέα αύξηση που θα κυμανθεί από 4% έως 6% και θα ωθήσει τον κατώτατο μισθό κοντά στα 700 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο μεικτός μισθός για εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει τις τρεις τριετίες να φτάσει ακόμη και στα 900 ευρώ (750 ευρώ καθαρά).

Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι άνω του 5,9%, ο κατώτατος μισθός ενδέχεται να αυξηθεί κατά  5,5%, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 699,46 ευρώ.

Στις αρχές του 2022 θα εκκινήσει και πάλι η διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός.

Η συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό έχει ανοίξει, με τις εξελίξεις να αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης «το ύψος της νέας αύξησης, θα καθοριστεί αφού ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, η πορεία της ανεργίας, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων».

Το ενδεχόμενο  διπλής αύξησης το 2022 θα ενισχύσει τα εισοδήματα των μισθωτών, ενώ παράλληλα θα στηρίξει και τα ευάλωτα νοικοκυριά που παίρνουν επιδόματα τα οποία συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Η περίπτωση  πρόσθετης-διπλής αύξησης του κατώτατου μισθού εντός της επόμενης χρονιάς, πέραν της βέβαιης κατά 2% από 1/1/2022, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τα μακροοικονομικά αποτελέσματα  που θα παράξει η ελληνική οικονομία.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα