Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, ωστόσο οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας σημείωσε πως η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 4.50 τα ξημερώματα και εκδηλώθηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, στο θαλάσσιο χώρο. Ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στα Κύθηρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι έγινε αισθητός και στα Χανιά αλλά και στην Πελοπόννησο, Καλαμάτα και Νεάπολη. «Ήταν μια δόνηση που είχε το κυρίαρχο χαρακτηριστικό που είναι πολύ θετικό ότι εκδηλώθηκε σε 60 χλμ. βάθος που σημαίνει ότι η ενέργεια καθώς περνάει τα 67 χλμ. απομειώνεται, συνεπώς δεν έχει δύναμη για καταστροφές. Δεν έχουμε μετασεισμική ακολουθία, όπως στους επιφανειακούς σεισμούς π.χ. στο Αρκαλοχώρι και το τρίτο είναι ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να διεγείρει άλλα ρήγματα στην περιοχή, είναι μια δόνηση που θέλουμε όλοι, δεν υπάρχει πρόβλημα και μακάρι όλοι οι σεισμοί να ήταν σε αυτό το επίπεδο».

Μάλιστα, από εκεί και πέρα υπήρξε άλλη μια δόνηση 3,7 Ρίχτερ στην Καλαμάτα που έγινε πολύ αισθητή στην ευρύτερη περιοχή ωστόσο οι δύο σεισμοί δεν σχετίζονται μεταξύ τους. 

Από την πλευρά του, ο διδάκτωρ Σεισμολογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ε.Ε. και της UNESCO Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε πως ο σεισμός είχε βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τους ειδικούς να μην προβληματίζονται. «Το  πρώτο είναι ότι ο σεισμός είχε ενδιάμεσο βάθος, ήταν σεισμός ενδιάμεσου βάθους δηλαδή η εστία του βρισκόταν σε μεγάλο βάθος περίπου στα 70 χλμ. δεν ήταν επιφανειακός όπως οι άλλοι σεισμοί οι μεγάλοι, που ζήσατε στην Κρήτη, το περασμένο διάστημα. Σημαίνει ότι κατά κανόνα είναι μεμονωμένοι και δεν ακολουθούνται από άλλους, δεν αναμένουμε συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας σε αυτό το βάθος. Το δεύτερο είναι ότι οι σεισμοί αυτοί, διαδίδουν τη σεισμική τους ενέργεια κατά προτίμηση προς τα νότια στη συγκεκριμένη περίπτωση προς την Κρήτη και λιγότερο προς τα βόρεια, το Αιγαίο και την Αθήνα. Γι’ αυτό γίνονται στο νησί πιο έντονα αισθητοί, ότι έγινε αισθητός σε ορισμένες περιοχές, δεν σημαίνει κάτι παραπάνω. Ο κίνδυνος έχει περάσει, δεν θα έχουμε συνέχεια αυτός είναι ο κανόνας. Βέβαια η φύση κρύβει εκπλήξεις αλλά αυτός είναι ο κανόνας».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως οι σεισμοί βάθους δεν έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένα ρήγματα στη γειτονιά της σεισμικής εστίας, όπως συμβαίνει και στο σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα