σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, ανοιχτά της Κρήτης. 

Ο κ. Λέκκας εξήγησε πως είναι μια ζώνη που ενεργοποιήθηκε σήμερα αλλά με τα χαρακτηριστικά που έχει, απέχει πολύ από το χερσαίο κομμάτι της Κρήτης, είναι μέσα στο πέλαγος σε ένα προωθημένο ρήγμα του ελληνικού τόξου. «Στο λιγότερο προωθημένο ρήγμα είχε εκδηλωθεί ο σεισμός που είχαμε τον Οκτώβριο, ο μεγάλος των 6,3 βαθμών νότια της Ζάκρου, δεν είχε σχέση με τον προηγούμενο σεισμό. Είναι σε τελείως διαφορετικό ρήγμα και περιοχή, είναι μακριά από την Κρήτη στο προωθημένο τμήμα του ελληνικού τόξου, εκεί που η Ελλάδα συγκρούεται με την Αφρική, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Κρήτη, δεν είναι κοντά σε χερσαίες περιοχές, ούτε πάνω, οπότε δεν ανησυχούμε αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου». 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι πολύ νωρίς για να φανεί αν πρόκειται για κάποιο προσεισμό, ωστόσο δεν προβληματίζει τους ειδικούς. «Και 6 ή 6,5 Ρίχτερ αν είναι, από την ίδια περιοχή, ένας κύριος σεισμός, δεν θα επηρεάσει καθόλου τις υποδομές μας στην ξηρά, διότι είναι 60 χλμ. νοτιοανατολικά της Κρήτης».

Κλείνοντας, ανέφερε πως η σεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι εξελίσσεται ομαλά και οι τελευταίες δονήσεις των 4,2 βαθμών, όχι μόνο δεν ανησυχούν τους ειδικούς, αλλά βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση. «Είμαστε στα τελικά στάδια μιας διαδικασίας και κατάστασης και κλείνει με τον πιο ομαλό τρόπο, η σεισμικότητα που άρχισε πριν περίπου ένα χρόνο».