Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα – «Καμία σύγκριση με τον κορωνοϊό»

Πρέπει να διαβάσετε

Καθησυχαστικοί παραμένουν οι ειδικοί, μετά το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφηκε στην χώρα μας.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη χαρακτήρισε αναμενόμενη την εμφάνιση ενός κρούσματος στην Ελλάδα καθώς ο τουρισμός έχει εκκινήσει και υπάρχει έντονη κινητικότητα. «Ο ασθενής νοσηλεύεται στο Συγγρός, πήγε μόνος του και έχει επισκεφθεί την Πορτογαλία πριν 15 ημέρες. Ξεκίνησε με συμπτώματα, εξανθήματα και πήγε στο νοσοκομείο. Είναι ήπια η κατάσταση άλλωστε έχουμε μιλήσει και έχουμε πει ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μια λοίμωξη που έχει συμπτώματα, τον πυρετό, μυαλγίες, έχει τα εξανθήματα, λεμφαδενοπάθεια. Χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουμε θανάτους παγκοσμίως, είναι μια ενδημική νόσος, στην Αφρική, ειδικά στην κεντρική Αφρική εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, πιστεύουμε ότι όπως σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική τα κρούσματα, που έχουν αντιμετωπίσει οι συνάδελφοι, έχουν πάει καλά, έτσι θα συνεχιστεί η κατάσταση».

Η κα. Παγώνη σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τον κορωνοϊό καθώς όλα τα περιστατικά μέχρι τώρα πάνε πολύ καλά, παγκοσμίως. «Θέλει προσοχή όμως, όταν έρθουμε σε επαφή δεν μπορούμε να τον ακουμπήσουμε, να τον πλησιάσουμε, ειδικά αν έχει εξανθήματα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αν χρησιμοποιούμε τα ίδια σεντόνια ή τις ίδιες πετσέτες, θα υπάρξει μεταδοτικότητα. Χρειάζεται προσοχή περίπου 2 – 3 εβδομάδες, το μάξιμουμ 4, είναι η διάρκεια της νόσου και από εκεί και πέρα τα συμπτώματα πάνε σε αποδρομή και ο άρρωστος επανέρχεται στην κανονική του κατάσταση».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης με τα σωματίδια δια της αναπνευστικής οδού ή με την επιφάνεια, αν έχουμε ακουμπήσει τον ασθενή, αν είμαστε στο ίδιο κρεβάτι, στα ίδια σεντόνια και αν έχουμε χρησιμοποιήσει τις ίδιες πετσέτες ή ποτήρια. «Είναι λογικό να υπάρξει μετάδοση, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή, να μη χρησιμοποιούμε γενικά, γιατί δεν ξέρουμε ο καθένας τι μπορεί να έχει και να μην έχει εμφανίσει συμπτώματα, να μην χρησιμοποιούμε τα πράγματα άλλων συνανθρώπων μας που δεν ζούμε μαζί και δεν τους ξέρουμε ιδιαίτερα».

Παράλληλα, επεσήμανε πως όσον αφορά τα καθίσματα ενός πλοίου, απολυμαίνονται όταν οι επιβάτες φεύγουν και το πλοίο ξεκινάει για έναν καινούριο προορισμό. «Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, επειδή οι επιφάνειες συνήθως έχουν τις γνωστές φυσαλίδες, πρέπει να έχει ακουμπήσει κάποιος και να έχουν σπάσει, να έχουν αφήσει στην επιφάνεια αυτό που θα κάνει τη μετάδοση προς το άλλο άτομο. Δεν γίνονται τόσο εύκολα, να μην φοβόμαστε τόσο πολύ, να έχουμε αντισηπτικά, μαντηλάκια, να καθαρίζουμε εκεί που καθόμαστε».

Κλείνοντας, η κα. Παγώνη αναφέρθηκε στην οξεία ηπατίτιδα, λέγοντας πως δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα και το ανησυχητικό είναι… αυτό ακριβώς! «Δεν μπορεί να έχουμε κρούσματα στο εξωτερικό και εμείς με τον τουρισμό που υπάρχει και την κινητικότητα, να λέμε ότι δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα. Πιθανών να υπάρχουν και εδώ, όμως επειδή είχαμε ανησυχήσει πολύ, υπήρχε ένας πανικός ιδιαίτερα από τις μητέρες, είχαμε πει ψυχραιμία. Αυτό αντιμετωπίζεται, είναι νόσος γνωστή στον ιατρικό κόσμο, δεν είναι σπάνια, έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας και μπορούμε να τα διεκπεραιώσουμε και να τα νοσηλεύσουμε όπως ξέρουμε, θα το αντιμετωπίσουμε».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα